Opazovalci bodo lahko obiskali mesta Herson, Odesa, Lvov, Ivano-Frankivsk, Harkov, Doneck, Dnepropetrovsk, Černivci in Luhanks. Sedež misije bo v Kijevu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Opazovalci bodo lahko obiskali mesta Herson, Odesa, Lvov, Ivano-Frankivsk, Harkov, Doneck, Dnepropetrovsk, Černivci in Luhanks. Sedež misije bo v Kijevu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Prvi sestanek v okviru političnega dialoga v sklopu tega sporazuma je predviden aprila. Voditelji so v sklepih izrazili tudi zavezanost k podpisu gospodarskega dela sporazuma, a brez časovnega okvira. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Želimo biti del velike evropske družine, in to je prvi velikanski korak, s katerim bo Ukrajina dosegla svoj cilj - postati polnopravna članica.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk
Alenka Bratušek
"Zatiskamo si oči, če mislimo, da gospodarske sankcije ne bodo imele učinka," je dejala po vrhu EU-ja slovenska premierka Alenka Bratušek. Slovenija sicer zagovarja celovitost in suverenost Ukrajine ter si želi, da bi se kriza rešila s političnim dialogom. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Krim
Rusija hiti z zakonodajnimi postopki, da bi priključitev Krima čim prej postala dejstvo, Ukrajina išče pomoč pri mednarodni skupnosti. Foto: Reuters
Kijev
Ob kazenskih ukrepih proti Rusiji so voditelji prvi dan vrha tudi potrdili podporo Ukrajini v prizadevanjih, da postane močna, stabilna in demokratična država. Del načrtovanega svežnja je dodatna milijarda evrov podpore v zameno za reforme in odprtje trga za ukrajinske proizvode. Foto: EPA
Novo poglavje v ukrajinski krizi
Ukrajina korak bliže Evropski uniji
EU zaostril ukrepe

Članice Ovseja bodo v Ukrajino poslale opazovalce, ki bodo nadzirali politične in varnostne razmere v državi ter spoštovanje človekovih pravic in pravic manjšin. Namen je zmanjšati napetosti in olajšati dialog, piše na spletni strani organizacije.

To je prvič, da so se Rusija in zahodne države dogovorile za skupen korak, odkar se je začela krimska kriza. Krima sicer ni med devetimi območji, ki so v resoluciji navedena kot območja nadzora v okviru mandata misije. Piše pa, da se območje nadzora lahko spremeni. Misija ima šestmesečni mandat, skupno pa bi lahko štela 500 opazovalcev, ki jim lahko mandat podaljšajo še za pol leta na zahtevo Ukrajine.

Evropski voditelji podpisali politični del sporazuma z Ukrajino
Voditelji EU-ja in ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk so v Bruslju podpisali pridružitveni sporazum, od katerega je novembra lani odstopil danes odstavljeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, kar je v državi sprožilo množične proteste, menjavo vlade in krizo v Ukrajini.

V dokumentu je zapisana politična in gospodarska podpora začasnemu ukrajinskemu vodstvu. A v Bruslju so za zdaj podpisali le politični del podpore Ukrajini. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je dejal, da so s podpisom "priznali zahteve prebivalcev Ukrajine, da živijo v državi, ki sloni na vrednotah demokracije in vladavine prava". Jacenjuk pa je podpis označil za "zgodovinski dan". "Želimo biti del velike evropske družine, in to je prvi velikanski korak, s katerim bo Ukrajina dosegla svoj cilj - postati polnopravna članica."

IMF: Pokojnine v Ukrajini se bodo prepolovile
Podpis dokumenta, v katerem bo EU podprl ukrajinsko gospodarstvo in trgovsko panogo, bodo podpisali šele maja, po predsedniških volitvah. EU je sicer Ukrajini predlagal finančno pomoč v znesku do milijarde evrov v obliki srednjeročnih posojil. Ukrajini naj bi pomoč zagotavljala gospodarsko in finančno podporo pri premagovanju trenutnih izzivov. V zameno pa bo morala Ukrajina izvesti reforme - tudi zvišati zdaj zelo nizke cene energije.

Mednarodni denarni sklad (IMF) že napoveduje zmanjševanje sredstev za socialne izdatke in izobraževanje, odpuščanja v javnem sektorju, razvrednotenje valute ter zvišanje cen plina in elektrike. Že aprila se bodo pokojnine s 115 evrov znižale na manj kot 60.

Ukrajina Rusiji dolguje 16 milijard dolarjev
Premier Dmitrij Medvedjev je medtem dejal, da Ukrajina Rusiji dolguje 16 milijard ameriških dolarjev, saj bodo Rusi odstopili od pogodbe med državama, s katero je Moskva Kijevu dobavljala poceni zemeljski plin v zameno za pomorsko oporišče v Sevastopolu.

ODZIV SLOVENIJE (MZZ):
Slovenija pozdravlja podpis političnega dela pridružitvenega sporazuma med Evropsko unijo in Ukrajino, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Podpis po mnenju ministrstva "predstavlja enega pomembnejših dogodkov v novejši ukrajinski zgodovini". "Trdno smo prepričani, da podpis političnega dela pridružitvenega sporazuma ni zadnji korak v enakopravnih družbenih in prijateljskih dvostranskih odnosih med EU-jem in Ukrajino na političnem in gospodarskem področju." Slovenija vidi Ukrajino kot državo z jasno evropsko prihodnostjo, ostala bo njen zanesljiv partner in je pripravljena nuditi Ukrajini nadaljnjo dejavno podporo na njeni poti razvoja. Na MZZ-ju zagotavljajo, da bo Slovenija še naprej podpirala suverenost in ozemeljsko celovitost države ter polno spoštovanje človekovih pravic vseh njenih državljanov.


EU razširil sankcije
Evropska unija je na prvi dan vrha v Bruslju razširila sankcije proti Moskvi, tako da je zdaj 33 ljudi kaznovanih s prepovedjo potovanja in zamrznitvijo premoženja. Za gospodarske sankcije se (še) niso odločili. Imen novih dvanajstih kaznovanih ruskih državljanov na vrhu Evropske unije v četrtek še nihče izmed voditeljev ni želel razkriti, je pa predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy zatrdil, da so "nekatere osebe na res visokih položajih".

Voditelji so zato Evropsko komisijo pozvali, naj pripravi nabor morebitnih usmerjenih ukrepov proti Rusiji na vseh gospodarskih področjih. Ta vključujejo energijo, trgovino in embargo na orožje. Prav tako so komisijo pozvali, naj oceni pravne posledice priključitve Krima ter predlaga gospodarske, trgovinske in finančne omejitve za Krim, ki jih bo mogoče hitro izvesti.

Misija Ovseja ali EU-ja v Ukrajino?
Na vrhu so se voditelji EU-ja, med katerimi je tudi predsednica slovenske vlade Alenka Bratušek, zaradi priključitve Krima k Rusiji odločili tudi za odpoved vrha z Rusijo, ki bi moral biti junija v Sočiju, ter tudi za vse dvostranske sestanke na najvišji ravni med članicami in Moskvo.

Vrh je pozval tudi k dogovoru o opazovalni misiji Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na celotnem ozemlju Ukrajine. Če dogovora ne bo v prihodnjih dneh, bo EU pripravil svojo opazovalno misijo. Poleg tega so voditelji podprli zamrznitev pogajanj o članstvu Rusije v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) in v Mednarodni agenciji za energijo (IEA).

"Vsi moramo ohraniti mirno kri," je še poudaril Van Rompuy. "Vrh EU-ja odločno verjame, da v 21. stoletju ni prostora za uporabo sile in prisilo k spreminjanju meja v Evropi," so v sklepih še izpostavili voditelji ter Rusijo znova pozvali k dialogu z Ukrajino.

Želimo biti del velike evropske družine, in to je prvi velikanski korak, s katerim bo Ukrajina dosegla svoj cilj - postati polnopravna članica.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk
Novo poglavje v ukrajinski krizi
Ukrajina korak bliže Evropski uniji
EU zaostril ukrepe