Orban meni, da bi morali imeti nacionalni parlamenti možnost odposlati svoje predstavnike v Evropski parlament. Foto: EPA
Orban meni, da bi morali imeti nacionalni parlamenti možnost odposlati svoje predstavnike v Evropski parlament. Foto: EPA

V govoru v soboto v Budimpešti je dejal, da bi morali imeti nacionalni parlamenti 27 držav članic EU-ja pravico ustaviti zakonodajne postopke v Evropskem parlamentu, če so bila po njihovem mnenju kršena področja nacionalnih pristojnosti.

Po Orbanovem mnenju bi bilo treba okrepiti vlogo nacionalnih parlamentov. Ti bi po zgledu Parlamentarne skupščine Sveta Evrope morali imeti možnost odposlati svoje predstavnike v Evropski parlament, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Evropski parlament se je izkazal za slepo ulico v smislu izpolnjevanja kriterijev evropske demokracije," je dejal Orban, ki je govoril ob dnevu neodvisnosti, ko na Madžarskem praznujejo odhod zadnjega sovjetskega vojaka iz države 19. junija 1991.

Na Orbanove izjave se je na Twitterju odzval predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. "Samo tisti, ki ne marajo demokracije, pridejo na idejo, da bi spodkopali parlamente," je sporočil.

Proti Madžarski teče postopek po 7. členu pogodbe o EU-ju zaradi očitanih kršitev temeljnih evropskih vrednot. Madžarska je sicer vložila pritožbo na Sodišče EU-ja, s katero izpodbija uredbo o pogojenosti izplačila evropskih sredstev s spoštovanjem načel pravne države, ki je v veljavi od 1. januarja.