Karácsony je dejal, da želi služiti 99 odstotkov ljudem. To je slogan gibanja za družbeno pravičnost Occupy. Foto: Reuters
Karácsony je dejal, da želi služiti 99 odstotkov ljudem. To je slogan gibanja za družbeno pravičnost Occupy. Foto: Reuters

Karácsony je na družbenem omrežju Facebook objavil video, v katerem je dejal, da sprejema nominacijo svoje stranke in da se bo udeležil izbire za kandidata šestih opozicijskih strank v dveh krogih septembra in oktobra. Koalicija teh strank želi na volitvah z oblasti spraviti vladajoči Orbanov Fidesz.

"Čutim, da je Madžarska v težavah, naša država je razdeljena do skrajnosti. Rad bi delal za poenotenje Madžarske," je dejal v posnetku, ki ga je posnel v svojem rodnem kraju, vasi Nyirtasson 270 kilometrov od Budimpešte. Kot poroča portal Euronews, je po njegovih besedah največja težava, s katero se spopada Madžarska, polarizacija, ki deli državljane. Dejal je, da si želi spet združiti Madžarsko.

45-letnik je postal župan glavnega mesta leta 2019 kot kandidat šestih opozicijskih strank, ki so se združile proti Orbanovemu desničarskemu Fideszu, ki z dvotretjinsko večino v parlamentu vlada od leta 2010.

Na lokalnih volitvah pred dvema letoma je Fidesz utrpel poraze v številnih mestih po državi, opozicijske stranke pa želijo z enotnim nastopom to ponoviti tudi na parlamentarnih volitvah naslednjo pomlad.

Protiorbanovska koalicija tudi z Jobbikom

V opozicijski koaliciji so Zeleni, Socialisti, sredinski liberalci, ki sodelujejo z desničarsko stranko Jobbik, ki se želi od leta 2018 otresti svoje rasistične, antisemitske preteklosti in želi postati desnosredinska stranka. Fidesz je kritiziral svoje liberalne nasprotnike zaradi njihovega sodelovanja z Jobbikom.

Orbanovi kritiki premierju očitajo napade na medije in sodstvo, posege v ustavo in sprejemanje nepoštenih sprememb volilne zakonodaje, piše Euronews.

Leta 2018 je delegacija opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ugotovila, da so bile volitve tisto leto zaradi "zastraševalne in ksenofobne retorike, pristranskosti medijev in netransparentnega financiranja kampanj" nepoštene, sam proces volitev pa so vseeno označili za svoboden.

Opozicijske stranke trdijo, da je zaradi sprememb volilne zakonodaje edini način, da Fidesz spravijo z oblasti, njihov nastop kot enoten blok. Nedavne raziskave javnega mnenja kažejo, da sta si Fidesz in koalicija opozicijskih strank glede podpore javnosti zelo blizu.