Ursula von der Leyen je poslanskim skupinah  zagotovila, da je konec tedna pripravila politične smernice dela prihodnje Evropske komisije, ki pokriva
Ursula von der Leyen je poslanskim skupinah zagotovila, da je konec tedna pripravila politične smernice dela prihodnje Evropske komisije, ki pokriva "celoten spekter politik, ki jih bo morala izvajati Evropska unija". Poslancem bo te smernice v torek zjutraj zagotovila tudi v pisni obliki. Foto: Reuters

Kandidatka za predstavnico Evropske komisije je v pisnem odgovoru obljubila pravico parlamenta do zakonodajne pobude in se strinjala z vzpostavitvijo dveletne konference o prihodnosti Evrope, ki bo državljanom omogočila izražanje njihovih pogledov.

Ob tem je ponovila zavezanost izboljšavi sistema vodilnih kandidatov (spitzenkandidatov), ki je propadel ravno s tem, ko jo je Evropski svet predlagal za predsednico Evropske komisije.

Na zahtevo liberalcev, da mora njihova vodilna kandidatka Margrethe Vestager imeti v komisiji enakopraven položaj kot vodilni kandidat socialdemokratov Frans Timmermans, ni podala enoznačnega odgovora. "Vodstvo Komisije je sestavljeno iz predsednika in dveh izvršnih podpredsednikov," je zapisala za zdaj še nemška obrambna ministrica. "Eden od obeh, prvi podpredsednik bo v primeru odsotnosti nadomeščal predsednika Komisije," je dodala. Ni pa pojasnila, kdo bo na položaju prvega podpredsednika Komisije, ki ga trenutno zaseda Timmermans.

Ta zahteva bi sicer lahko bila po besedah vodje politične skupine RE Daciana Ciolosa ključna pri njihovi odločitvi o podpori kandidatki, navaja Politico.

Ursula von der Leyen odgovarja na vprašanja

Azilna politika: Potrebujemo nov red

Pismo socialistom je bilo podobno pismu, namenjenemu liberalcem. V odgovoru S&D je med drugim zapisala, da je zavezana odprtju pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo.

Obljubila pa jim je tudi, da bo skušala najti rešitev za izhod iz slepe ulice, v katerem se je znašel EU na področju migracijskih in azilnih pravil. "Predlagala bom nov pakt o migracijah in azilu," je napovedala. "Potrebujemo nov način delitve bremena. Potrebujemo nov začetek," je dodala glede vprašanja migracij.

Nov načrt za zmanjšanje toplogrednih plinov

V pismu socialistom je napovedala nov načrt za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, v skladu s katerim bi te do leta 2030 zmanjšali za do 55 odstotkov. Trenutna zaveza Evropske unije je sicer 40 odstotkov glede na leto 1990.

Naklonjena uvedbi minimalne plače na ravni EU-ja

Dodala je, da se je z izzivi, s katerimi se trenutno spoprijema Evropa, po njenih besedah mogoče spopasti samo tako, da se enotno podprejo elementi, ki povezujejo Evropo. To so skupne vrednote in zavzemanje za pravično, tolerantno in enakopravno družbo, je poudarila.

Naklonjena je tudi zahtevi S&D, da bi na ravni EU-ja uvedli minimalno plačo, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Glasovanje v torek

Evropski poslanci bodo o kandidatki za predsednico Evropske komisije glasovali v torek v Strasbourgu. Trenutno lahko računa na podporo svoje konservativne politične družine EPP.

V poslanskih skupinah S&D in RE so še neodločeni. Odločili se bodo na podlagi odgovorov, ki so jih prejeli danes.

Neuradno je sicer v Bruslju slišati, da so ključni igralci dogovorjeni in da bo kandidatka za predsednico Komisije potrjena, saj si menda nihče ne želi institucionalne krize. V nobeni politični skupini ni mogoče pričakovati popolnoma enotnega glasovanja za ali proti.

Glasovanje v torek, predvideno ob 18. uri, bo tajno, z oddajo lističev, in ne po elektronski poti. Izid glasovanja naj bi bil okoli 19. ure. Za izvolitev je potrebna absolutna večina evropskih poslancev, kar je v tokratnem primeru 374 glasov, ker štirje poslanci niso prevzeli mandatov.

Če je parlament von der Leynove ne potrdi, bodo imeli voditelji članic EU-ja mesec dni časa, da predlagajo novo kandidatko oziroma kandidata. Slišati je tudi neuradna opozorila, da bi v tem primeru propadel celoten sveženj imenovanj na vodilne položaje.

Pred glasovanjem o Ursuli von der Leyen