Minister Poklukar je dogovor označil za pomemben korak k okrepitvi sistema zdravstvenega varstva EU-ja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Minister Poklukar je dogovor označil za pomemben korak k okrepitvi sistema zdravstvenega varstva EU-ja. Foto: BoBo/Borut Živulović

Petkov dogovor po navedbah slovenskega ministrstva za zdravje predstavlja pomemben mejnik pri doseganju ambicioznih ciljev slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja.

Minister za zdravje Janez Poklukar je dogovor označil za še en pomemben korak k okrepitvi sistema zdravstvenega varstva EU-ja.

Boljše odzivanje na zdravstvene grožnje

"Da bi zagotovili varnost državljanov in večjo odpornost EU-ja na prihodnje izredne zdravstvene razmere, potrebujemo boljše usklajevanje, intenzivnejšo izmenjavo ustreznih podatkov, dobro načrtovanje in sposobne organe EU-ja," so ministrove besede povzeli v sporočilu za javnost.

ECDC je agencija, ki Unijo podpira v boju proti nalezljivim boleznim. Namen uredbe o čezmejnih nevarnostih za zdravje pa je zagotoviti usklajeno odzivanje na nevarnosti nalezljivih bolezni, pa tudi na nevarnosti kemičnega, biološkega in okoljskega izvora.

Spremembe prvotnih predlogov vključujejo boljšo usklajenost priporočil in ukrepov s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).

Okrepitev določb o varstvu osebnih podatkov

Države članice so okrepile tudi določbe o varstvu podatkov. Kot so navedli, se osebni podatki ne bodo obdelovali ali sporočali, razen kadar je to nujno potrebno za izpolnitev poslanstva ECDC-ja ali za namene predpisov o čezmejnih nevarnostih za zdravje.

V posodobljenem mandatu je predvidena ustanovitev zdravstvene projektne skupine EU-ja, ki bo lahko državam članicam na njihovo zahtevo pomagala pri načrtovanju pripravljenosti in odzivanja ter pri odzivanju na izbruh nalezljivih bolezni. ECDC bo skrbel tudi za razvoj digitalnih platform za epidemiološko spremljanje.

"Čezmejne nevarnosti": Evropska komisija lahko razglasi izredne razmere

V revidirani zakonodaji o čezmejnih nevarnostih za zdravje je predvideno oblikovanje načrta EU-ja za zdravstvene krize in pandemije, vključno z določbami o izmenjavi informacij, zgodnjem opozarjanju in obvladovanju tveganja. Države članice se bodo pri pripravi nacionalnih načrtov povezale med seboj in z Evropsko komisijo, da zagotovijo skladnost z načrtom EU-ja za pripravljenost in odzivanje.

V skladu z načrtovanimi novimi pravili lahko Evropska komisija razglasi izredne razmere na področju javnega zdravja na ravni EU-ja, kar sproži mehanizme za spremljanje pomanjkanja zdravil ali aktivira podporo ECDC-ja.

Dogovor o okrepljenem ECDC-ju in revidiranih pravilih o čezmejnih nevarnostih za zdravje daje predsedstvu Sveta mandat za začetek pogajanj z Evropskim parlamentom.