EU bi rad zaključil pogajanja še pod administracijo Baracka Obame. Foto: Reuters
EU bi rad zaključil pogajanja še pod administracijo Baracka Obame. Foto: Reuters
Protest proti TTIP
Nasprotniki dokumenta mu očitajo tajnost, zdaj se obetajo t. i. bralne sobe. Foto: Reuters
false
Slovenija bi liberalizirala trg s steklom. Foto: MMC RTV SLO

Ministri EU-ja, pristojni za trgovino, so v Bruslju razpravljali o stanju v pogajanjih EU-ja in ZDA o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu, znanem po kratici TTIP. Slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob tem Evropsko komisijo (EK) opozoril na slovenske ofenzivne in defenzivne interese, na primer na zaščito kmetijskih proizvodov na eni strani ter na željo po hitri liberalizaciji trga s steklenimi proizvodi na drugi strani.

"Želimo dovolj kratko prehodno obdobje po sprostitvi trgovine s proizvodi iz stekla. Američani zelo ščitijo ta svoj trg. Mi smo pa tukaj neposredno zainteresirani za čimprejšnjo liberalizacijo, ker imamo ta del v Sloveniji močno razvit," je pojasnil minister. Slovenija meni, da TTIP ni pravi vzvod za reševanje vprašanja zaščite naložb in nasprotuje, da se to vprašanje med državami z urejenim pravosodnim sistemom ureja z nekakšnim nadarbitražnim sodiščem, je še dodal.

Dostop do dokumenta v t. i. bralnih sobah
Kot pozitiven je Počivalšek poudaril napredek v prizadevanjih za preglednost pogajanj, saj so dosegli dogovor, da bo mogoče konsolidirani osnutek dokumenta, ki vključuje tudi ameriška stališča, brati v bralnih sobah v članicah unije. "Ena od bralnih sob bo tudi na našem ministrstvu," je dejal Počivalšek. Kako odprt bo dostop do bralnih sob, še ni jasno, vsekakor pa bodo lahko prišli konsolidirane dokumente po ministrovih besedah brat vsi vladni predstavniki in poslanci.

Slovenija odločno nasprotuje ameriški zahtevi, naj v primeru kršitve zaupnosti podatkov v eni državi unije vseh 28 članic izgubi pravico do bralnih sob.

Medtem ko si EU želi pogajanja končati še pod administracijo Baracka Obame, pa slovenski minister Počivalšek meni, da časovni okvir ni toliko pomemben, pač pa vsebina. Glede dokumenta je dejal, da ni več tako črnogled, kot je bil na začetku pogajanj.

Naložbena politika
Ministri so ob sprejemanju sklepov o trgovinski in naložbeni politiki EU-ja sprejeli pripombo Avstrije, Madžarske in Slovenije v povezavi s preglednostjo in naložbami v odnosu med EU-jem in ZDA. Preučili so tudi stanje v odnosu z državami skupine Mercosur, v kateri so Brazilija, Argentina, Urugvaj, Paragvaj in Venezuela. EU za zdaj ne sprejema ponudbe teh držav za 87-odstotno liberalizacijo trgovine, temveč zahteva 89-odstotno liberalizacijo.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je napovedala skorajšnji konec trgovinskih pogajanj z Vietnamom, saj bo v sredo v Bruslju vietnamski premier skupaj s šefom EK-ja Jeanom-Claudom Junckerjem razglasil konec pogajanj. Ta sporazum bo tudi slovenskim podjetjem omogočil močnejše trgovinsko sodelovanje s to državo, je sklenil Počivalšek.