Gašper in Jaša #zasedata: parlamentarni sluga

"Poznam vse obraze in poslance, a imam včasih težave z imeni. Vendar to niti ni pomembno, dokler prepoznaš obraz in veš, komu je dovoljen vstop v dvorano," pojasni usher oziroma parlamentarni sluga Jean-Paul D'Hoe. Zanj smo pripravili izziv prepoznavanja poslancev (glej video).

Serija člankov Gašper in Jaša #zasedata nastaja v okviru projekta Tu EU - I Know EU.

Večina parlamentarnih slug govori tri ali štiri jezike. Poznati morajo kup protokolarnih pravil, ki jim morajo natančno slediti. Med njimi so specifična pravila oblačenja: "Črni obleki rečemo frak in jo nosimo za plenarna zasedanja in uradne obiske. Evropski parlament jo je po vzoru francoskega prevzel v 60. letih."

Poseben dodatek, po katerem se že na prvi pogled ločijo od poslancev in preostalega osebja, je srebrna veriga z medaljo. "Tudi to smo prevzeli iz francoskega parlamenta. Verigi smo dodali 12 zvezdic. Zgodovina verige je nekoliko posebna. V starih časih, pred 60 ali 70 leti, ko so poslanci zasedali in morali doseči dogovor, so jih zaprli v sobo in vrata zaklenili z verigo. Ko so dogovor dosegli, so odklenili vrata. Zato še danes nosimo ta simbol."

Prvi vodja protokola ob ustanovitvi Evropskega parlamenta je bil Francoz, zato je veliko protokolarnih pravil v institucijah EU-ja prevzetih iz Francije.

Jean-Paul D'Hoe je parlamanetarni sluga že 26 let. Foto: Gašper Andrinek
Jean-Paul D'Hoe je parlamanetarni sluga že 26 let. Foto: Gašper Andrinek

V Bruslju deluje okoli 60 parlamentarnih slug, v Strasbourgu in Luxembourgu pa še dodatnih 120. Enkrat mesečno bruseljski sluge odpotujejo tudi na plenarna zasedanja v Strasbourg, občasno pa sodelujejo tudi na srečanjih evropskih političnih skupin v državah članicah.

Njihove naloge so raznovrstne: pripravijo plenarno dvorano in dvorane za zasedanje posameznih odborov ter poslance oskrbijo z dokumenti za glasovanje.

Pred glasovanjem strogo bedijo nad sedežnim redom. "Imamo stalen seznam s številkami in njihovimi imeni. Vsak mora sedeti na pravem mestu, sicer lahko pride do velikih težav pri glasovanju."

Včasih želijo na glasovanje tudi asistenti

Dvorano branijo pred vsiljivci. "Nihče drug razen poslancev ne sme priti v te dvorane. Včasih želijo s poslanci na glasovanje priti njihovi asistenti, kar je seveda popolnoma prepovedano."

Obvezen del oprave ‒ veriga in medalja. Foto: Gašper Andrinek
Obvezen del oprave ‒ veriga in medalja. Foto: Gašper Andrinek

Med drugim skrbijo tudi za varnost v dvorani. Zgodovina usherjev sega v leto 1789, v čas francoske revolucije, ko so morali skrbeti za mir med razgretimi debatami novo ustanovljene skupščine.

Tudi danes morajo še občasno posredovati. Kadar kateri izmed poslancev ponavljaje moti debato ali se obnaša žaljivo, lahko predsednik parlamenta oziroma odbora parlamentarne sluge pozove, da obkrožijo poslanca in ga na ta način utišajo.

Če tudi to ne deluje, ga nato odstranijo iz dvorane, kar se je glede na podatke s spletne strani Evropskega parlamenta zgodilo zgolj enkrat.

#zasedata

Spremljajte naju še naprej na Valu 202 ter na družbenih omrežjih Twitter @Caspersekin @JRajsek ter Instagram @caspersek in @najrajsek pod ključnikom #zasedata.