Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Poleg vseh parlamentarnih strank (Nova Slovenija – krščanski demokrati, Socialni demokrati, Gibanje Svoboda, Slovenska demokratska stranka in Levica) so liste vložile še stranke Vesna – zelena stranka, Slovenska ljudska stranka, Resni.ca, Zeleni Slovenije in Nič od tega, Desus in Dobra država pa sta vložila skupno listo.

Piratom ni uspelo zbrati dovolj podpisov

V Piratski stranki jim ni uspelo zbrati potrebnih tisoč podpisov podpore volivcev, priložili so 903 podpise.

"Pričakujemo, da nam za evropske volitve ne bo kaj prida pomagalo, zakoni so takšni in se jih rigidno bere. Kar želimo, je urediti za naprej. Težava je tudi z vlaganjem zakonov, če mi kot zunajparlamentarci želimo kakšen zakon jeseni vložiti, dvomim, da bi komu lahko uspelo preprosto zbrati 5000 podpisov," je povedal predsednik Piratov Jasmin Feratović.

Zdaj tako čakajo na odločitev ustavnega sodišča, pri katerem so že konec aprila vložili pobudo za presojo ustavnosti zakona o volitvah v državni zbor, ki ureja zbiranje podpisov podpore zunajparlamentarnih strank za nastop na volitvah, tudi evropskih. Toda odločitev ustavnega sodišča po besedah predsednika Igorja Zorčiča (DVK) ne bo ničesar spremenila.

Zoper odločbo volilne komisije je mogoča še pritožba na vrhovnem sodišču.

DVK za evropske volitve potrdil 11 kandidatnih list