AstraZeneca je prejela relativno visok delež prijav. Foto: Reuters
AstraZeneca je prejela relativno visok delež prijav. Foto: Reuters

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) sprejemajo prijave stranskih pojavov ob cepljenju s pomočjo registra neželenih učinkov po cepljenju, kamor so podatke dolžni posredovati vsi javni zdravstveni zavodi ter druge pravne in fizične osebe v zdravstveni dejavnosti. Posamezna prijava navadno vključuje več prijavljenih učinkov pri isti osebi.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo s cepivom proizvajalcev BioNTech in Pfizer od 27. decembra lani do 18. aprila izvedenih približno 357.000 cepljenj. Skupno število prijav neželenih učinkov je bilo 2424. Obravnavali so štiri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija, a je po besedah NIJZ-ja v teh primerih povezava s cepljenjem malo verjetna. Poleg tega so prejeli tudi 12 neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija, ti primeri pa so še v fazi preiskav.

Sorodna novica Ihan o AstraZeneci in J & J-ju: Verjetnosti tromboz so tako majhne, da tukaj sploh ni pomislekov

14 ljudi s kroničnimi obolenji je po cepljenju umrlo. V prvem primeru se je na dan cepljenja poslabšalo zdravstveno stanje, ugotovili so srčni infarkt, in naslednji dan je človek umrl. V drugem primeru je prišlo do nenadne smrti 12 dni po cepljenju pri človeku s predispozicijo zaradi hudega kroničnega obolenja srca.

Ena od umrlih oseb je bila cepljena v času inkubacije zaradi covida in je zato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. V četrtem primeru pa je človek umrl osem dni po cepljenju zaradi srčnega infarkta ob okužbi nejasnega izvora. Komisija pri ministrstvu za zdravje je vse štiri primere obravnavala in ugotovila, da je povezava s cepljenjem malo verjetna. Preostali primeri so še v fazi preiskav.

S cepivom Moderne pa je bilo od 27. decembra lani do 18. aprila 2021 izvedenih približno 52.000 cepljenj. Skupno število prijav neželenih učinkov je znašalo 73. Ena starejša oseba je umrla. Cepljena je bila v času inkubacije covida in je zato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. Primer je še v fazi preiskave.

Sorodna novica Irska: Evropska komisija je sprožila tožbo proti AstraZeneci

S cepivom AstraZenece je bilo od 27. decembra do 18. aprila 2021 izvedenih približno 106.000 cepljenj. Skupno število prijav neželenih učinkov je znašalo 1686. Obravnavali so tri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija.

V enem primeru povezava s cepljenjem ni verjetna, pri preostalih dveh pa je šlo za alergično reakcijo in pričakovane neželene učinke, kot so utrujenost, glavobol, otekanje po obrazu in bolečina v prsih. Prejeli so tudi osem prijav neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

Pri treh osebah s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti v dneh po cepljenju, v enem primeru pri osebi z napredovalim malignim obolenjem v paliativni obravnavi. Druga dva primera sta še v fazi preiskav.