Weber je vodilni kandidat EPP-ja, ki je na evropskih volitvah prejel največ glasov, kljub temu pa, kot kaže, ne bo vodil Evropske komisije. Foto: Reuters
Weber je vodilni kandidat EPP-ja, ki je na evropskih volitvah prejel največ glasov, kljub temu pa, kot kaže, ne bo vodil Evropske komisije. Foto: Reuters

Po poročanju časopisa so se voditelji članic EU-ja na vrhu skupine G20 na Japonskem v petek strinjali, da Weber ne bo vodil komisije. Članice Unije upajo, da bo odločitev o nasledniku Jean-Clauda Junckerja sprejeta pred prvo sejo novega sklica Evropskega parlamenta, ki bo 2. julija.

Weber je veljal za najverjetnejšega novega predsednika komisije, saj je vodilni kandidat konservativne Evropske ljudske stranke, največje skupine v Evropskem parlamentu. A Webru ni uspelo pridobiti dovolj podpore drugih strank.

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je Webra podpirala, je že sprejela odločitev glede njega, so za Welt am Sonntag dejali viri blizu uslužbencev EU-ja. Na vrhu G20 v Osaki je dejala le, da morajo rešitev najti "na podlagi vodilnih kandidatov", poroča nemški portal Deutsche Welle.

Glede sestavljanja Evropske komisije je slovenski premier Marjan Šarec dejal, da potekajo intenzivna pogajanja na evropski ravni. "Jutri imamo spet zasedanje Evropskega sveta, kjer se bo videlo, kako daleč so pogajalci prišli. Boj za funkcije je trd, neizprosen. Nihče noče takoj skočiti ven, ker bi si mogoče s tem zmanjšal možnosti," je dejal Šarec.


Slovenski predlog za člana Evropske komisije bodo po njegovih besedah pripravili pravočasno. "Želim si drugačnega postopka kot pred petimi leti in verjamem, da bomo vse opravili v roku in da bomo poslali kandidata, ki bo tudi prepričal Evropski parlament in bo del komisije," je še dejal premier.

Odločitev Webra odstraniti kot možnost pomeni prelomnico po več tednih zastoja med voditelji EU-ja glede tega, kdo naj prevzame vodenje komisije.

Weber je sicer trdil, da je sam najprimernejši za ta položaj, ker da je EPP prejel največji delež glasov na majskih volitvah v Evropski parlament. Kritiki, med njimi tudi francoski predsedniki Emmanuel Macron in španski premier Pedro Sánchez, pa so opozarjali, da ima premalo izkušenj.

V igri Timmermans?

Voditelji članic EU-ja se bodo v nedeljo sešli z namenom, da odločijo, ali naj predsednik komisije postane njen zdajšnji podpredsednik Frans Timmermans, socialdemokrat iz Nizozemske, ali kakšen drug kandidat EPP-ja.

Med konservativnimi kandidati za položaj predsednika komisije so tudi glavni pogajalec EU-ja glede brexita Michel Barnier, izvršna direktorica Svetovne banke Kristalina Georgieva in hrvaški premier Andrej Plenković.

Za imenovanje je potrebna podpora vsaj 21 od 28 voditeljev članic in večina v 751-članskem Evropskem parlamentu.

Evropska komisija je organ z veliko moči, odgovoren za nadzor nad proračuni članic in predlaganje politik na različnih področjih, vključno s podnebnimi spremembami, priseljevanjem, nadzorom tehnoloških velikanov in trgovino.

Nov predsednik oziroma predsednica komisije bo na položaju pet let, soočiti pa se bo moral oziroma morala z brexitom, šibko gospodarsko rastjo, porastom evroskepticizma in drugimi velikimi izzivi.