Predvolilna kampanja se začne 30 dni pred dnevom oddaje glasov - torej 8. maja. Foto: EPA
Predvolilna kampanja se začne 30 dni pred dnevom oddaje glasov - torej 8. maja. Foto: EPA
Evropski parlament v Strasbourgu
Kdo bodo tisti poslanci, ki se bodo sprehajali po hodnikih EP-ja v Bruslju in Strabourgu, bo znano po 7. juniju. Foto: EPA
Začenja se evropska volilna kampanja
Voltve v evropski parlament

Kot je znano, bomo državljani EU-ja 7. junija izbirali svojih sedem predstavnikov v Evropskem parlamentu, 30 dni prej pa se po zakonu začne predvolilna kampanja, ki se bo končala 5. junija ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Za volilno kampanjo sicer štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev (npr. propaganda v medijih, plakatiranje, javni shodi ipd.)

Volitve v Evropski parlament bomo za vas spremljali tudi na MMC-jevem portalu. Pravila RTV SLO za volilno kampanjo pa si lahko preberete tukaj.

Izteka se čas za vložitev kandidatnih list


8. maj (do polnoči) je tudi zadnji rok, do katerega je na Državno volilno komisijo še mogoče vložiti kandidatne liste, volivke in volivci pa lahko pri pristojnih upravnih organih še podpisujejo obrazce podpore listi kandidatov.

Večina političnih strank, med njimi DeSUS, SD, SDS, LDS, NSi, Neodvisna lista za pravice bolnikov, SMS, KSS in SNS, je sicer liste za evrovolitve že vložila, za danes pa so vložitev kandidatur napovedali tudi v Zaresu (nosilec liste je po napovedih Ivo Vajgl).

Nosilci list, ki so že vložile kandidaturo*:
Neodvisna lista za pravice bolnikov - Marko Šidjanin
NSi - Lojze Peterle
DeSUS - Karl Viktor Erjavec
SD - Zoran Thaler
SDS - Milan Zver
SMS - Darko Krajnc
KSS - Maruša Benkič
LDS - Jelko Kacin
SLS - Ivan Žagar
Zares - Ivo Vajgl
SNS - Sergej Čas

* Po vrstnem redu vložitve kandidatur.

Vrstni red list bo objavljen 23. maja
Ko bodo kandidatne liste vložene, bo DVK do 19. maja preveril njihovo zakonitost, predlagatelji pa bodo morali morebitne formalne pomanjkljivosti odpraviti najpozneje do 11. maja. Državna volilna komisija bo nato 21. maja z žrebanjem vrstnega reda določila seznam list kandidatov, 23. maja pa omenjeni seznam tudi javno objavila.

Do nedelje bomo vsak dan objavili en pogovor z dozdajšnjimi evropskimi poslanci, že objavljene pa lahko preberete na naslednjih povezavah:

Romana Jordan Cizelj
Jelko Kacin
Miha Brejc
Mojca Drčar Murko
Ljudmila Novak

8. maja se izteče tudi rok, do katerega je treba vložiti tudi zahtevo za glasovanje po pošti iz tujine ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, slovenski državljani, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in niso vpisani v evidenco volilne pravice, pa lahko še danes zahtevajo vpis v evidenco.

T. K.

Začenja se evropska volilna kampanja
Voltve v evropski parlament