Balkenende je lahko z zmago zadovoljen, z uvstitvijo skrajno desne stranke na 2. mesto pa ne. Foto: EPA
Balkenende je lahko z zmago zadovoljen, z uvstitvijo skrajno desne stranke na 2. mesto pa ne. Foto: EPA
Irska volišča bodo odprta do 23. ure, češka pa se bodo odprla ob 14. uri in se zaprla v soboto ob 14. uri. Foto: EPA

Stranka krščanskih demokratov je dobila dobrih 20 odstotkov glasov, na drugo mesto pa se je presenetljivo uvrstila skrajno desna Stranka za svobodo Geerta Wildersa, ki bo v novem sklicu parlamenta dobil kar štiri sedeže od 25 sedežev, kolikor jih pripada Nizozemski, poroča dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja Edvard Žitnik. Na tretje mesto se je uvrstila koalicijska laburistična stranka PvdA. Nizozemska volilna komisija je po zaprtju volišč kljub nasprotovanju Bruslja objavila začasne izide volitve, ki so pokazali na vzpon skrajne desnice.

Stranka za svobodo je dvignila veliko prahu s svojo odkrito nestrpnostjo do muslimanov, med volilno kampanjo pa predvsem s svojim kategoričnim nasprotovanjem turškemu vstopu v EU. Wilders, ki mu britanske oblasti zaradi njegovih političnih stališč ne dovolijo vstopa v državo, je sicer že pred volitvami dejal, da ne bo prevzel poslanskega položaja v Evropskem parlamentu, če bo izvoljen.

Večina Evropejcev na volišča v nedeljo
Evropske volitve danes potekajo na Irskem in Češkem, nadaljevale pa se bodo v soboto, ko bodo na volišča odšli volivci v Italiji, na Cipru in Malti, na Slovaškem in Latviji. V večini članic, tudi Sloveniji, bodo sicer volitve v nedeljo.

Irski izidi bodo znani šele v nedeljo zvečer, ko bodo končane volitve v vseh 27 članicah EU-ja. Analitiki napovedujejo slab izidi tako vladajoči stranki premierja Briana Cowna, ki mu očitajo neučinkovito spopadanje z gospodarsko krizo, kot tudi evroskeptičnim strankam, ki jim je lani junija uspelo prepričati večino irskih volivcev, da so na referendumu zavrnili Lizbonsko pogodbo. Očitno je kriza pri Ircih okrepila mnenje, da je članstvo v EU-ju vendarle koristno.

K. T.