Predsednik je pozval k čim številčnejši volilni udeležbi. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik je pozval k čim številčnejši volilni udeležbi. Foto: MMC RTV SLO

"Ker smo z vstopom Republike Slovenije v Evropsko unijo postali tudi njeni državljani, je ta izbira tudi naša pravica, ki nam daje možnost sodelovanja pri sprejemanju evropskih odločitev," je prepričan Türk.

Pomembno se mu zdi, "kdo nas tam zastopa", zato vse državljanke in državljane poziva, da izkoristijo možnost izbire za sodelovanje pri oblikovanju skupne evropske prihodnosti. Po njegovih besedah gre namreč več kot dve tretjini zakonov, ki vplivajo na naše vsakodnevno življenje, skozi Evropski parlament.

V Sloveniji izbiramo med 12 listami
Volitve v Evropski parlament bodo v 27 državah članicah Unije do nedelje, ko bodo svoj glas oddali državljani večine članic, tudi Slovenije. Prvi so v četrtek volitve izvedli v Veliki Britaniji in na Nizozemskem.

V Sloveniji bomo volivci v nedeljo izbirali med kandidati na 12 listah, ki ima vsaka razen ene po sedem kandidatov. Predstavitev kandidatov in list si lahko preberete tukaj.

Danes opolnoči bo začel veljati volilni molk, ki bo trajal do nedelje do 22.00. Nekatere evropske države imajo namreč volišča odprta do 22.00.

A. S.