Ormoško podjetje je lani zaposlovalo 1.400 delavcev, koenc leta so jih odpustili 120, nato še 147, zdaj pa še 200. Foto: MMC RTV SLO
Ormoško podjetje je lani zaposlovalo 1.400 delavcev, koenc leta so jih odpustili 120, nato še 147, zdaj pa še 200. Foto: MMC RTV SLO

V ormoškem podjetju, ki je v lasti italijanske skupine Safilo in kjer izdelujejo sončna očala, korekcijske okvirje ter športna in smučarska očala, so v prvem letošnjem polletju zaznamovali za več kot 30-odstoten upad naročil, zaradi česar so že v začetku leta odpustili 147 zaposlenih.

Ker tudi v naslednjih mesecih ne kaže bolje, je vodstvo družbe konec preteklega tedna sindikat, delavce in zavod za zaposlovanje obvestilo, da bodo zaradi poslovnih razlogov odpustili še 350 zaposlenih.

V družbi zatrjujejo, da bo večina presežnih delavcev prejemala osebne dohodke do izteka odpovednega roka, kar bo za večino do konca novembra letos. Po izteku zakonsko predpisanega odpovednega roka pa bodo prejeli tudi pripadajoče odpravnine.

Prve odpovedi že oktobra
Sekretar sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije za Podravje Branko Medik je razložil, da so se z vodstvom družbe že sestali in se pogovarjali o kriterijih za odpuščanje, ki naj bi jih uskladili na sestanku, napovedanem za petek. Medik je izrazil presenečenje glede napovedanega števila presežnih delavcev, obenem pa razložil, da bodo prvi od 200 napovedanih trajno presežnih delavcev odpovedi dobili oktobra, za 150 preostalih delavcev pa naj bi vodstvo družbe skušalo rešitev v okviru dodatnih programov najti nekje do marca 2010.

Kot je znano, je ormoško podjetje, ki je lani zaposlovalo še 1.400 delavcev, zaradi upada naročil najprej konec lanskega leta prekinilo sodelovanje s 120 zaposlenimi za določen čas, v začetku letošnjega leta pa napovedalo odpuščanje 303 zaposlenih za nedoločen čas.