Runjak svari pred prevelikim optimizmom na borzi. Foto: BoBo
Runjak svari pred prevelikim optimizmom na borzi. Foto: BoBo

Prodajni postopek Aerodroma je v sklepni fazi in bo, kot kaže, končan pred oblikovanjem nove vlade. Država od nemškega kupca Fraporta ne sme zahtevati nefinančnih zavez, da ne bi izkrivljala konkurence. A po zagotovilih Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo kupec letališče razvijal. "Fraport ni eksplicitno navedel, da bo gradil drugi terminal. Je pa pripravljen veliko denarja vložiti v družbo," je dejal Matej Runjak, član uprave SDH-ja.

V medijih kroži informacija, da naj bi Fraport za delnico Aerodroma ponudil kar 63 evrov. To pomeni, da bi za letališče odštel znesek, enak 22-letnim dobičkom pred plačilom obresti in davkov. V panogi sicer ni nenavadno, da se letališča kupuje po 15-kratniku dobičkov.
A fantastična cena, ki naj bi jo domnevno ponujal Fraport, morda prehitro vnema vlagatelje na borzi, ki mislijo, da bodo ob prodaji veliko zaslužili. Zato Runjak, ki sicer kupnine ne sme komentirati, svari pred napihovanjem višine kupnine v javnosti: "Opozoril bi, da je glede na vrednotenja, na podlagi podobnih transakcij, treba premisliti, ali smo res tako posebni v tem pogledu."
Za Telekom odprte še vse možnosti
Za SDH kot tudi za finančne in pravne svetovalce, sploh pa za interesente za nakup deležev v državnih podjetjih je ključnega pomena, kako bo o že začetih privatizacijskih postopkih odločila nova vlada, od nje pričakujejo jasna stališča.
Tako je pod vprašajem prodaja Telekoma. Mandatar Miro Cerar ni nikdar dejal, da ne bodo ustavljali postopka njegove prodaje, pač pa le, da ne bodo škodovali kredibilnosti države ali ravnali proti zakonom. Danes na to temo ni dajal izjav. Pred dnevi je rekel, da bodo postopke, ki še ne bodo končani do oblikovanja njegove vlade, natančno preučili. To pa prodajo Telekoma pušča povsem odprto.