Laščani imajo zdaj močno pravno podlago za tožbo države. Foto: BoBo
Laščani imajo zdaj močno pravno podlago za tožbo države. Foto: BoBo


Sodba po besedah Pivovarne Laško potrjuje stališče, da je šlo za protipravno ravnanje takratnega Urada za varstvo konkurence (UVK) in njegovega direktorja. Sodbo bodo zato posredovali sodišču, ki obravnava odškodninske zahtevke Pivovarne Laško, Pivovarne Union in Radenske zoper državo oz. UVK in njegovega takratnega direktorja Damjana Matičiča.
Odškodninske tožbe so podjetja proti uradu vložila zaradi, po mnenju tožnic, protipravne preprečitve prodaje delnic Mercatorja Agrokorju leta 2011, je Pivovarna Laško sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.
Danes bi iztržili skoraj trikrat manj
Ko so največji lastniki Mercatorja leta 2011 želeli prodati svoje deleže trgovca Agrokorju, je takratni UVK uvedel postopek za ugotavljanje nepriglašene koncentracije. Urad je prepovedal prenos lastništva Laškemu, Unionu, Radenski ter bankam NLB, NKBM, Banki Celje, Gorenjski banki in Abanki.

Spomnimo, Hrvati so leta 2011 za Mercator, ki se spopada z več kot milijardo evrov velikim dolgom, bili pripravljeni odšteti 221 evrov. Zadnja ponudba se je ustavila pri 120 evrih, neuradno pa naj bi Agrokor zdaj poskušal ceno zbiti še na 80 evrov (tržna cena delnice je 84 evrov), a za to bi bila potrebna sprememba nakupne pogodbe, v kar pa morajo privoliti vse stranke.

"Smo seznanjeni s sodbo, posebej pa je ne bi komentiral," je za današnji časnik Finance povedal aktualni direktor agencije za varstvo konkurence Andrej Krašek, medtem ko Matičič za komentar ni bil dosegljiv.