Nemški ministert Dobrindt je dejal, da so napačne izpuste ogljikovega dioksida navajali ne le pri Volkswagnu, temveč tudi pri drugih avtomobilskih proizvajalcih. Foto: Reuters
Nemški ministert Dobrindt je dejal, da so napačne izpuste ogljikovega dioksida navajali ne le pri Volkswagnu, temveč tudi pri drugih avtomobilskih proizvajalcih. Foto: Reuters

Nemčijo pretresa nova avtomobilska afera. Višje izpuste CO2 od navedenih so zasledili tako pri Volkswagnovih kot pri Audijevih, Porschejevih, Mercedesovih in Oplovih motorjih. To pomeni, da bodo omenjeni proizvajalci vpoklicali kar 630.000 avtomobilov v celotni Evropi in popravili potrebno, je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž.

Nemški minister za promet iz CSU-ja Alexander Dobrindt je dejal, da je tako v goljufije z višino izpustov CO2 vpletenih več avtomobilskih proizvajalcev. Minister je ob tem sicer pojasnil, da ni nihče razen Volkswagna uporabil razvoja posebne tehnike za goljufanje, ampak so vsi zlorabili zakonodajo, ki dopušča optimizacijo izpustov, a še daleč ne v tolikšni meri.

Goljufali na druge načine
"Izumili so druge tehnične metode, s katerimi so proizvajalci prilagodili učinkovitost sistema za nadzor izpustov vozniku ali okoljskim razmeram. To se imenuje termalno okno, znotraj katerega je proizvajalcem dovoljeno znižati količino izpustov," je pojasnil minister Dobrindt.

In kakšne bodo posledice? Dobrindt je proizvajalce pozval, da ta vozila vpokličejo: "Vsi vpleteni proizvajalci v Nemčiji so pisno pojasnili, da bodo opravili ustrezno optimizacijo. Gre za proizvajalce Audi, Mercedes, Opel, Porsche in Volkswagen. Ti proizvajalci bodo prostovoljno izpeljali vpoklic in opravili potreben servis, v kar bo vključenih 630.000 vozil po vsej Evropi."

Goljufanje vredno 16,3 milijarde evrov
Naključje ali ne - Volkswagen je prav danes naznanil, koliko jih bo stalo goljufanje pri izpustih in ocena je, da vrtoglavih 16,3 milijarde evrov. To pa pomeni, da bo avtomobilski proizvajalec vpisal najvišjo izgubo v zadnjih 23 letih, in sicer 1,36 milijarde evrov, je še poročala Polona Fijavž.