Borut Pahor je Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb, ki jo vodi Dagmar Komar, prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije. Foto: BoBo
Borut Pahor je Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb, ki jo vodi Dagmar Komar, prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije. Foto: BoBo

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države je zaradi visokih standardov korporativnega upravljanja marsikomu stopila na žulj, predvsem določenim zasebnim interesom.

Dagmar Komar
Darja Radić
Darja Radić ni zadovoljna z delom vodstva AUKN-ja, zato Zares predlaga, da se agencijo ukine. Foto: BoBo

Z ustanovitvijo te agencije smo naredili napako.

Darja Radić
Pahor AUKN prijavil protikorupcijski komisiji

"Za to se izredno redko odločam. Ocenil sem, da so navedbe o domnevno nezakonitem vplivu na odločitev AUKN-ja dovolj utemeljen razlog, da se o njih izvede preiskava v okviru protikorupcijske komisije," je vložitev prijave po seji vlade potrdil Pahor. Nesprejemljivo bi bilo, če bi javnost dobila upravičen vtis, da je AUKN pod nezakonitim vplivom omrežij, zato je za Pahorja prav, da delovanje preveri komisija.

Komarjeva: Motijo jih naši visoki standardi
Dagmar Komar
, prva dama agencije, pa je prepričana, da je agencija "zaradi visokih standardov korporativnega upravljanja marsikomu stopila na žulj, predvsem določenim zasebnim interesom". Zatrdila je, da agencija deluje strokovno in "povsem neodvisno".

"Čas je, da AUKN pride pred parlament"
Pahor je znova je spomnil na t. i. otroške bolezni agencije, ki jo je Slovenija ustanovila še pred vstopom v OECD, zadnja organizacija pa je to odločitev Slovenije označila za dobro. Vlada se zato ne sme pretirano odzivati na odločitve agencije - če bi njeno vodstvo zamenjala ob vsaki neželeni odločitvi, bi dobili kimajoče vodstvo, je pojasnil. Po Pahorjevem mnenju je čas, da gre agencija v DZ in odgovarja na vprašanja poslancev.

Finance: Vplivala naj bi Zemljarič in Isajlović
Po pisanju Financ naj bi na odločitve vplivala lobista Janez Zemljarič in Drago Isajlović (ta je bil med drugim nekaj časa tudi svetovalec finančnega ministra Franca Križaniča) oziroma kdo drug.

Kabinet: Pahor nima dokazov o nezakonitem ravnanju
"Ugotavljanje resničnosti omenjenih trditev je premier zaupal za to pooblaščenim organom. Če se bo izkazalo, da so trditve resnične, bo predsednik vlade ukrepal skladno z zakonskimi pooblastili," so še pred tem navedli v kabinetu predsednika vlade. Dejali so še, da premier verjame, da vodstvo agencije (vodi jo Dagmar Komar, člana uprave pa sta Marko Golob in Danilo Grašič) dela neodvisno in v korist lastnika, torej države. Pahor za zdaj tudi nima nobenih konkretnih dokazov, ki bi spremenili to mnenje, so še dejali v premierjevem kabinetu.

Predsednik protikorupcijske komisije Goran Klemenčič podrobnosti preiskave in tega, koliko časa bo trajala, ne želi razkriti.

Komarjeva je glede srečanj med Zemljaričem in Isajlovićem dejala, da gre za osebno odgovornost vsakega posameznika, ne za kolektivno ravnanje agencije. Dejala je, da sama stikov z omenjenimi ni imela, in poudarila, da stiki z lobisti ali nelobisti še niso prepovedano dejanje, a jih je treba najaviti protikorupcijski komisiji.

Načrti AUKN-ja: zamenjave nadzornikov Darsa in NKBM-ja, investitor v NLB
Prva dama AUKN-ja tudi ni zanikala informacije, da je predlagala zamenjavo nadzornikov Darsa, a ni želela pojasniti razlogov za predlog. Svet AUKN-ja je na seji ocenjeval tudi delo NKBM-jevih nadzornikov in ga označil za nezadovoljivega, zato namerava agencija zamenjati še več nadzornikov. Ti so namreč zahtevo agencije po reviziji poslov banke označili za nepotrebno.

AUKN je razpravljal tudi o NLB-ju in zagotovil, da bo banka dobila tretjega investitorja. Ta naj bi zapolnil mesto v nadzornem svetu, ki ga je izgubil belgijski KBC, ker je njegov lastniški delež padel pod 34 odstotkov.

Zares predlaga ukinitev agencije
Stranka Zares medtem pripravlja novelo zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, v kateri med drugim predlaga ukinitev agencije in prenos upravljanja kapitalskih naložb na drugo mesto v okviru vlade. Novelo je napovedala ministrica za gospodarstvo v odstopu Darja Radić, ki je, razočarana nad njenim delom, njeno ustanovitev označila za napako. Radićeva je dejala, da agencija, predvsem pa njena uprava "ni bila sposobna prevzeti zelo odgovorne funkcije upravljanja državnega premoženja".

Med "napakami" agencije je izpostavila nedavno dokapitalizacijo NKBM-ja, kjer je AUKN pravice države do nakupa novih delnic prenesel na tri državne družbe v 100-odstotni lasti države. Omenila je tudi, da je agencija "zelo na široko" objavila napoved revizije poslovanja banke v zadnjih petih letih, kar je po mnenju Radićeve "zagotovo vplivalo na to, da je danes vrednost delnice 6,6 evra".

Križanič se ni želel opredeliti
O (ne)zadovoljstvu z vodstvom agencije se na tiskovni konferenci po seji vlade ni želel izreči niti finančni minister Franc Križanič, ki je na vprašanje, ali uprava še uživa njegovo zaupanje, odvrnil, da je o tem še prenagljeno govoriti.

Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države je zaradi visokih standardov korporativnega upravljanja marsikomu stopila na žulj, predvsem določenim zasebnim interesom.

Dagmar Komar

Z ustanovitvijo te agencije smo naredili napako.

Darja Radić
Pahor AUKN prijavil protikorupcijski komisiji