Peter Kaiser. Foto: BoBo
Peter Kaiser. Foto: BoBo

Kot je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA v izjavi poudaril Kaiser, je zgodovina jasno pokazala, da jedrske elektrarne predstavljajo neobvladljivo varnostno tveganje, ki ima lahko uničujoče posledice. To po njegovih besedah še posebej velja za Krško, ki leži na potresno ogroženem območju.

"Ne glede na to, kako majhna je možnost, moramo izkoristiti vse možnosti na deželni, državni in ne nazadnje evropski ravni, da zaščitimo interese našega prebivalstva, zlasti naših otrok," je dejal.

Schuschnig je gradnjo jedrske elektrarne na potresnem območju komentiral kot "popolnoma nesprejemljivo in enostavno neodgovorno". Če bo Slovenija načrte uresničila, bo avstrijska Koroška po njegovih besedah izčrpala vsa pravna in politična sredstva na vseh ravneh, da to prepreči.

Avstrija širitvi obstoječe krške jedrske elektrarne, ki je približno sto kilometrov od avstrijsko-slovenske meje, ali gradnji nove sicer nasprotuje že nekaj časa. Kot opozarjajo v severni sosedi, jedrska energija ni varna in predstavlja ogromna tveganja. Slovenijo so pozvali, naj poišče alternativne vire energije.

Slovenija glede nove jedrske elektrarne v Krškem (JEK 2) sicer še ni sprejela nobene konkretne odločitve. Trenutno se govori o možnosti 2400-megavatnega reaktorja ali dveh reaktorjev. V igri so ameriška, francoska in južnokorejska tehnologija.

V vsakem primeru se postavitev objekta in njegova priključitev v najboljšem primeru, torej ob ustrezni prilagoditvi zakonodaje in maksimalni pospešitvi postopkov, ne bo zgodila prej kot leta 2037. Ob tem je povsem mogoč tudi referendum.

V ponedeljek se bo na ustanovni seji sešla delovna skupina za koordinacijo pripravljalnih dejavnosti pri projektu JEK 2, ki jo je vlada ustanovila septembra.