Telekom Slovenije posojilo potrebuje zaradi poplačevanja starih dolgov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Telekom Slovenije posojilo potrebuje zaradi poplačevanja starih dolgov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci


Poleg omenjenih treh bank v sindikatu sodelujejo še Abanka, Banka Koper, SID banka in UniCredit Banka Slovenija.
Največji slovenski telekomunikacijski operater bo s posojilom izboljšal strukturo virov financiranja in predčasno zagotovil potrebno likvidnost za poplačilo obveznic, ki zapadejo konec leta.
Predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe ga je komentiral z besedami, da to ne pomeni povečanja zadolženosti družbe, temveč povečanje varnosti poslovanja, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Za sindicirano posojilo se banke navadno odločijo zaradi visokega zneska. Razporedijo ga po "sindikatu bank" in s tem zmanjšajo tveganje za posamezno posojilodajalko. S tem se navadno dosežejo tudi ugodnejši pogoji za posojilojemalca. Običajno nekaj bank že v ponudbeni stopnji prevzame obveznost, da bodo pod določenimi pogoji komitentu zagotovile vsa sredstva. To so glavne organizatorice kredita.

V zadnjih letih so slovenske banke podelile nekaj tovrstnih kreditov. Lani ga je dobilo Gorenje, a višine ni razkrilo; Merkur v težavah je prejel do 40 milijonov evrov, medtem ko je leta 2010 gradbeno podjetje Grep za dokončanje Stožic prejelo 115 milijonov evrov, za kar so besedo zastavljali tudi vidni politiki.