Merkurjeva uprava se bo tako držala napovedi, da bo predlog prisilne poravnave posredovala kranjskemu sodišču do konca septembra. Foto: BoBo
Merkurjeva uprava se bo tako držala napovedi, da bo predlog prisilne poravnave posredovala kranjskemu sodišču do konca septembra. Foto: BoBo

S tem se bodo držali dogovora, da bodo prisilno poravnavo predlagali do konca septembra, čeprav še niso uspeli skleniti dogovora z bankami upnicami in dobavitelji o načinu finančnega prestrukturiranja. V prihodnjih dneh se bodo tako nadaljevali pogovori z upniki, ki jim Merkur skupaj dolguje okrog 750 milijonov evrov, od tega 550 bankam in 200 dobaviteljem.

Začasni predsednik uprave Blaž Pesjak in predsednik nadzornega sveta Matevž Slapničar pa sta prepričana, da bodo upniki privolili v prisilno poravnavo, saj je ta po njunem mnenju vsekakor boljša možnost kot stečaj. A za zdaj še ne želita govoriti o podrobnostih.

Z bankami naj bi bili tik pred dogovorom
So se pa že začele širiti neuradne informacije o prihodnjih potezah Merkurja. Dnevnik tako poroča, da koncept reševanja Merkurja predvideva dokapitalizacijo s konverzijo terjatev od 100 do 150 milijonov evrov. H konverziji bodo povabili vse upnike, ki imajo zavarovane terjatve, to pa so tako banke kot nekateri Merkurjevi dobavitelji. Hkrati naj bi se vodstvo Merkurja dogovarjalo za kratkoročno sindicirano posojilo v višini od 30 do 40 milijonov evrov za tekoče poslovanje.

Dogovori o načrtu finančnega prestrukturiranja se bodo nadaljevali tudi v petek, ko se uprava Merkurja znova sestane z največjimi bankami upnicami. Po informacijah časnika Finance so že blizu dogovora, saj morajo rešiti le še podrobnosti. Bo pa za uspeh prisilne poravnave treba zagotoviti 60-odstotno podporo upnikov.