Dodatnih 115 milijonov evrov posojila za ljubljanske Stožice prihaja iz sedmih slovenskih bank. Foto: MMC RTV SLO
Dodatnih 115 milijonov evrov posojila za ljubljanske Stožice prihaja iz sedmih slovenskih bank. Foto: MMC RTV SLO
Grep dobil posojilo


Podjetje Grep je pridobilo sindicirano posojilo, kar pomeni, da banka omogoča organiziranje sindikata bank ob morebitnih visokih zneskih financiranja, s čimer se porazdeli tveganje med različne udeležene banke. Konzorcij bank v tem primeru sestavljajo: Abanka Vipa, Banka Celje, Factor banka, Gorenjska banka, NKBM, SID banka in Nova Ljubljanska banka kot organizatorka konzorcija.

V Grepu so ob tem pojasnili, da bo podpis pogodbe o posojilu omogočil dokončanje projekta v Stožicah v dogovorjenih rokih v sodelovanju z vsemi podizvajalci pri navedenem projektu.
Finančna injekcija gradbeni dejavnosti
"Pri projektu gradnje Športnega parka Stožice poleg večjih slovenskih gradbenih podjetij sodelujejo tudi številna mala in srednja podjetja kot podizvajalci oz. dobavitelji, kar je v času zelo zaostrenih razmer in pomanjkanja poslov velikega pomena za gradbeno panogo," se glasi izjava za javnost iz NLB-ja.

Poudarili so, da so banke pri odobravanju naložbe poleg poslovno-ekonomskega interesa sledile tudi zagotavljanju varnosti naložbe, dogovor pa da je po zahtevnih pogajanjih sprejemljiv tako za investitorja kot za posojilodajalke.

Danes so iz NLB-ja tudi sporočili, da bodo za september sklicali skupščino delničarjev, na kateri bo predlagana dokapitalizacija v višini 400 mio. evrov. Več o tem na spodnji povezavi.


Otvoritveni reprezentančni tekmi vse bližje

Grep športno dvorano in stadion v Stožicah gradi za Mestno občino Ljubljana. Slednja je rok za izgradnjo športnih objektov, ki je bil prvotno predviden za 30. junija, podaljšala za en mesec. Podjetju se zdaj precej mudi, saj sta v dvorani in na stadionu za 10. in 11. avgust napovedani košarkarska tekma med Slovenijo in Španijo ter nogometna tekma z Avstralijo. Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića bosta to otvoritveni tekmi, župan pa ni želel povedati, ali bo MOL v primeru nedokončanja stadiona in športne dvorane do 30. junija rok znova podaljšal, ali pa vnovčil bančno garancijo.

Komisija ministrstva za okolje in prostor je namreč konec junija ugotovila, da dela še niso končana in da jih je treba dokončati skladno z načrti, ki so sestavni del gradbenega dovoljenja. Komisija je rok za odpravo pomanjkljivosti določila za 27. julij, nato pa bo treba izvesti nov tehnični pregled. Podjetje Grep je obljubilo, da bo vse ugotovljene nepravilnosti odpravilo še ta mesec.

Trgovsko središče bo odprto oktobra 2011
Zgrajeni stadion bo imel 16.000 sedežev, večnamenska športna dvorana pa 12.480. 80 milijonom evrov, kolikor znaša vrednost gradnje športnih objektov po prvotni pogodbi, bo morala občina prišteti še sredstva za izgradnjo dodatnega igrišča in ogrevalne dvorane, za katera se je odločila pozneje. Otvoritev trgovskega centra pa je predvidena za oktober naslednje leto.

Grep dobil posojilo