British Airways bo, če v vodo padejo pogovori s sindikatom, prvo stavko začel v soboto. Foto: EPA
British Airways bo, če v vodo padejo pogovori s sindikatom, prvo stavko začel v soboto. Foto: EPA

Zaposleni pri največji britanski letalski družbi British Airways bodo prvo stavko začeli v soboto, trajala pa bo tri dni. Delo bodo znova odložili 27. marca, dan pozneje pa naj bi se jim pridružili še Francozi.

Zaposleni pri British Airwaysu v zameno za znižanje stroškov v okviru varčevalnega programa zahtevajo skrajšanje delovnega časa in dvig plač.

Le solidarnost ali tudi stavka?
Med tridnevno stavko naj bi bilo odpovedanih kar 1.100 poletov od 1.950. Najboljše bodo razmere na londonskem letališču Gatwick, kjer naj bi po voznem redu vzletela vsa letala, namenjena prek oceana, izvedli pa naj bi tudi več kot polovico notranjih poletov. Z največjega letališča Heathrow naj bi bilo odpovedanih 70 odstotkov poletov na kratke razdalje in 40 na dolge.

Zaposleni pri British Airwaysu so za podporo in solidarnost pri skupaj sedemdnevni stavki prosili tudi sindikate drugih svetovnih letalskih prevoznikov. Podporo so jim poleg francoskih izrekli še sindikati kabinskega osebja v ZDA, Avstraliji in Nemčiji, a ni znano, ali to pomeni, da se bodo delu odrekli tudi oni.

British Airways je imel v prvih devetih mesecih leta 2009 kar 245 milijonov funtov (271 milijonov evrov) izgube.