Jazbec pravi, da želijo maksimizirati kupnino za NLB. Foto: BoBo
Jazbec pravi, da želijo maksimizirati kupnino za NLB. Foto: BoBo
false
Jazbec ne želi komentirati nobenega vidika sredine skupščine NLB-ja. Foto: BoBo
Jazbec: Vse bo jasno na skupščini NLB-ja

Dnevnega reda skupščine, na kateri naj bi prvotno le dopolnili nadzorni svet, zdaj pa naj bi ga prevetrili, Jazbec ni želel komentirati. "Razloge bomo pojasnili na skupščini," je bil kratek. Glede nezaupnice Medji pa je je dejal, da bodo "nezaupanje formalno izrazili na skupščini, če bo to potrebno".

Neuradno bi mesto Medje po informacijah novinarke TV Slovenija Tee Šavor lahko zasedel Andrej Andoljšek iz Gorenjske banke, resen kandidat naj bi bil tudi Ivo Gruden, predsednik izredne uprave ProBanke.

Trije novi nadzorniki že predlagani
Po neuradnih informacijah TV Slovenija bodo morali oditi predsednik nadzornikov banke Gorazd Podbevšek ter člana nadzornega sveta Miha Košak in Tit A. Erker. "Skladno z odločbo regulatorja moramo razširiti nadzorni svet in v analizi komplementarnosti kadrov smo prišli do sklepa, da bomo dodatno popolnili nadzorni svet z novimi imeni. Gre za zelo heterogeno ekipo devetih članov, ki bo bila ključna v prihodnjih privatizacijskih postopkih NLB-ja, kjer imamo zelo trdne zaveze do Evropske komisije," je odločitev pojasnil predsednik uprave SDHj-a Marko Jazbec.

Tudi dela dosedanjih nadzornikov Jazbec ni želel soditi. "A to ne pomeni, da SDH ne bo prišel tudi z novimi primernimi imeni, tudi skladnimi s pravili Evropske centralne banke," je poudaril. Kandidati, ki bodo po vsej verjetnosti imenovani, imajo po njegovih besedah "zelo dobro bančno prakso".

Nadzorni svet je po informacijah Dnevnika za tri nove člane že predlagal tuje bančne strokovnjake. To so György Suranyi, nekdanji guverner madžarske narodne banke, Marina Bykova, nekdanja finančna direktorica v Citigroupu, in Laszlo Zoltan Orban, ki je med drugim delal v Svetovni banki in EBRD-ju.

Želi uigrano ekipo
Na govorice, da bo SDH z novimi nadzorniki razrešil predsednika uprave Medjo, je Jazbec odgovoril, da je ta odločitev vedno v rokah nadzornega sveta. Si pa Jazbec pred delno privatizacijo NLB-ja, ki je za SDH daleč najpomembnejši postopek, želi 100-odstotno uigrano ekipo.

"Naš cilj je, da se na koncu celotnega procesa maksimizira vrednost delnice, ki bo predmet prodaje, s tem pa bomo poskušali po najboljši moči vrniti davkoplačevalcem čim več denarja, ki so ga zapravili za sanacijo bank," je pojasnil. V tem trenutku, kot pravi, zelo težko sodi, ali je Medja del te uigrane ekipe. "Vendar menim, da se bo nov nadzorni svet odgovorno lotil te naloge," je dejal.

Jazbec: Vse bo jasno na skupščini NLB-ja