Čile se ponaša z največjimi zalogami litija na svetu. Foto: AP
Čile se ponaša z največjimi zalogami litija na svetu. Foto: AP

Za številne presenetljiv ukrep pomeni, da bo nadzor nad obsežnim pridobivanjem litija iz industrijskih velikanov SQM in Albemarle, ki surovino dobavljata podjetjem, kot sta Tesla in LG Energy, prešel na ločeno državno podjetje.

"To je priložnost za gospodarsko rast ... to je najboljša priložnost, da preidemo na trajnostno in razvito gospodarstvo. Ne moremo si privoščiti, da bi jo zapravili," je dejal Boric v televizijskem nagovoru, ki so ga predvajali po vsej državi. Kot je pojasnil, bodo prihodnja naročila za litij izdana le v obliki javno-zasebnih partnerstev ob državnem nadzoru.

Po besedah Borica vlada ne bo prekinila zdajšnjih pogodb, a upa, da bodo podjetja pripravljena na sodelovanje z državo pred njihovim iztekom. Pogodba s SQM-jem se sicer izteče leta 2030. Ob tem je predsednik napovedal, da bodo začeli dialog z zakonodajalci, skupnostmi in podjetji o ustanovitvi družbe, ki bi bila v celoti v državni lasti.

Predlog bo moral potrditi kongres, kamor bo Boric načrt podržavljenja poslal v drugi polovici leta, a se lahko zgodi, da bo pri tem naletel na oviro, saj so kongresniki v preteklosti že blokirali nekatere predsednikove ambiciozne projekte, kot je bila na primer davčna reforma na začetku marca.

37-letni Boric je predsednik Čila postal pred enim letom. Foto: Reuters
37-letni Boric je predsednik Čila postal pred enim letom. Foto: Reuters

Boric je povedal, da je državni razvojni agenciji Corfo naročil, naj državno podjetje Codelco, ki je največji proizvajalec bakra na svetu, zadolži za iskanje najboljših možnosti za sodelovanje države pri pridobivanju litija v solnih poljih puščave Atakama.

Z ukrepom do pravične razdelitve bogastva

Predsednik je napovedal tudi ustanovitev posebnega oddelka, ki bo namenjen razvoju tehnologije za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje pri pridobivanju litija, med drugim bodo dali prednost neposrednemu pridobivanju litija namesto izparilnih bazenov.

Zasebna družba Summit Nanotech Corp, ki razvija tehnologijo neposrednega pridobivanja litija in je pred kratkim odprla pisarno v čilski prestolnici Santiago de Chile, je predsednikovo napoved pozdravila. "Zelo smo navdušeni nad njegovo zavezanostjo inovativnim tehnologijam," je dejala tiskovna predstavnica podjetja Amanda Sanregret.

Prihodke od pridobivanja litija bo država po napovedi Borica delila skupaj z avtohtonimi in lokalnimi skupnostmi. Kot je dejal, bodo z novo strategijo vzpostavili Čile, ki bo bolj pravično razdelil bogastvo, ki ga ustvarjajo vsi.

Izparilne bazene bodo skušali zamenjati z drugimi tehnologijami za pridobivanje litija. Foto: AP
Izparilne bazene bodo skušali zamenjati z drugimi tehnologijami za pridobivanje litija. Foto: AP