Večina malih pošiljk pride iz Kitajske. Foto: Reuters
Večina malih pošiljk pride iz Kitajske. Foto: Reuters

V Evropsko unijo vsako leto vstopi približno milijarda malih pošiljk z izdelki, kupljenimi prek spleta, od tega jih dve tretjini prihajata iz Kitajske, pogosto, opozarjajo v Bruslju, s skritimi stroški za potrošnika.

"Z današnjo reformo bomo pri spletni prodaji na platformah, kot so Alibaba, Amazon, Zelando in drugi ključni igralci, zagotovili, da bo vse blago v Evropski uniji skladno s carinskimi zahtevami in da to ne bo odgovornost kupca, kot je veljalo do zdaj," je dejal evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Nova pravila za elektronsko poslovanje bi začela veljati leta 2028, ko bi zaživelo tudi novo evropsko carinsko podatkovno vozlišče, ki bi nadomestilo današnjih 27 nacionalnih carinskih režimov in 111 nacionalnih informacijskih sistemov. Države bi s tem po ocenah Bruslja prihranile do dve milijardi evrov operativnih stroškov na leto.

"Sčasoma bodo vsi uvozniki lahko uporabljali podatkovno vozlišče, kar bo zmanjšalo potrebo po carinskih deklaracijah, odvisno od tega, koliko podatkov bo vnesenih. To bo prihranilo čas in denar, 2,7 milijarde evrov na leto, ki jih bo mogoče porabiti za inovacije in naložbe," je še pojasnil Gentiloni.

Vrednost trgovine s preostankom sveta, ki jo omogoča carinska unija, je po komisarjevih besedah leta 2021 znašala 4300 milijard evrov, kar je 14 odstotkov svetovne trgovine.

Reforma, ki je po navedbah Evropske komisije najcelovitejša od vzpostavitve carinske unije leta 1968, bi odpravila tudi določilo, po katerem za blago v vrednosti manj kot 150 evrov ni carinskih dajatev. Po podatkih Bruslja je namreč pri 65 odstotkih takšnih pošiljk vrednost namerno znižana, da bi se izognili carinjenju.

EU v reformo carinskega sistema