Ameriški predsednik se je po izbruhu finančne kriza že 34-krat pojavil v javnosti. Foto: EPA
Ameriški predsednik se je po izbruhu finančne kriza že 34-krat pojavil v javnosti. Foto: EPA
Bush o intervenciji

Bush meni, da bi, če načrt za reševanje krize ne bi bil sprejet, lahko prišlo do velikih posledic, ki bi jih neposredno čutili vsi ameriški državljani. "Če se vlada ne bi odzvala, bi bila luknja v finančnem sistemu še večja," je dejal Bush v svojem 34. nagovoru po izbruhu finančne krize, zaradi katere je v septembru med drugim bankrotirala tudi banka Lehman Brothers.

"Namen vladnih ukrepov niso prevzemi," je pojasnil Bush. Ameriška vlada je namreč z ukrepi prevzela skoraj 80-odstotni delež v zavarovalniškem velikanu American International Group (AIG) v zameno za 85 milijard dolarjev vredno posojilo. Pozneje so Zvezne rezerve znesek posojil AIG-ju še povečale na 122,8 milijarde dolarjev.

Prva večja intervencija se je zgodila 7. septembra, ko je ameriški minister za finance Henry Paulsen odobril 200 milijard dolarjev vredno finančno linijo za reševanje bank Fannie Mae in Freddie Mac.

Rekorden padec števila novogradenj
Ameriško ministrstvo za trgovino pa je objavilo podatek, da je število novih gradenj padlo na najnižjo raven v zadnjih 17 letih. Tako se je število novih gradenj na letni ravni znižalo na 817.000, prejšnji mesec pa je ta številka znašala 872.000 enot. Največji padec je bil na severozahodu države, rekorde pa zaznavajo tudi na zahodu.

M. R.

Bush o intervenciji