V skladu pravijo, da so, tako kot na Nizozemskem in v Franciji, pripravljeni veliko vlagati. Foto: Telekom Slovenije
V skladu pravijo, da so, tako kot na Nizozemskem in v Franciji, pripravljeni veliko vlagati. Foto: Telekom Slovenije


"Telekom Slovenije ima odlično obstoječo infrastrukturo in tudi dobre kadre. Menimo, da imamo priložnost ustvariti - kot smo to naredili v Franciji in na Nizozemskem - slovenskega šampiona. To pomeni, da bi Telekom Slovenije ohranili kot neodvisno podjetje, ki ima sedež v Sloveniji in ga vodijo Slovenci. Ni ti treba biti velik ali del velikega konglomerata, da si lahko uspešen. Trdno smo prepričani, da lahko ta uspeh pripeljemo tudi v Telekom Slovenije. Nameravamo veliko vlagati tako v fiksno kot mobilno širokopasovno omrežje s ciljem doseči rast poslovanja," je med uradnim obiskom v Sloveniji povedal Thomas Railhac, eden vodilnih uslužbencev v skladu Cinven.

Dolgoročno ima Telekom Slovenije po njegovih besedah s "takšnimi naložbami, najboljšo infrastrukturo in obstoječo dobro blagovno znamko potencial, da okrepi tržni delež in raste". Za druge medije je med tem povedal še, da v tehnološki razvoj vložili vsaj 100 milijonov evrov letno, poleg tega naj ne bi izplačevali visokih dividend. Sprva bi delnice Telekoma Slovenije umaknili z borze, po nekajletnem prestrukturiranju pa bi jih na znova uvrstili na borzo.

Na Nizozemskem in v Franciji vložili milijarde
V Cinvenu so v Telekomov uspeh - po njegovih besedah - prepričani, ker imajo takšne izkušnje iz Francije in Nizozemske. V Franciji so kot lastnik pomagali ustvariti danes največjega kabelskega operaterja na francoskem trgu Numericable Group. Ta je v obdobju, ko je bil njihov lastnik Cinven, v nadgradnjo optičnega omrežja in za druge naložbe namenil več kot 1,4 milijarde evrov.

Na nizozemskem telekomunikacijskem trgu pa je sklad sodeloval pri vzpostavitvi danes vodilnega nizozemskega kabelskega operaterja Ziggo, kjer so za naložbe v posodobitev omrežja namenil več kot milijardo evrov.

Postopek prodaje skoraj 73 odstotkov delnic družbe Telekom Slovenije je sicer v drugi fazi, ko vlagatelji pripravljajo zavezujoče ponudbe. Neuradno naj bi bil rok za oddajo zavezujočih ponudb s sprva predvidenega januarskega roka premaknjen v drugo polovico februarja. Nezavezujoče ponudbe naj bi oddalo osem interesentov, v igri za oddajo zavezujočih ponudb pa naj bi bila poleg Cinvena še telekomunikacijski velikan Deutsche Telekom in sklad Providence.