Ciper se spopada z več kot 10-odstotno brezposelnostjo. Foto: EPA
Ciper se spopada z več kot 10-odstotno brezposelnostjo. Foto: EPA

Banka Cyprus Popular Bank je med vsemi ciprskimi bankami najbolj izpostavljena grškemu dolgu in je zaradi nedavnega delnega odpisa grškega dolga imela hude izgube.

Potem ko je guverner ciprske centralne banke Panikos Demetriades v pogovoru za britanski časopis Financial Times dejal, da bo moral Ciper najverjetneje zaprositi za finančno pomoč držav evrske skupine, predsednik države Demetris Hristofias te možnosti ni izključil, a je dodal, da to še ni gotovo.

Nujna pomoč držav evrskega območja
Po besedah Demetriadesa iščejo 8,1 milijarde evrov, s katerimi bi dokapitalizirali drugo največjo ciprsko banko, kar morajo storiti do 30. junija. Guverner je dejal, da si ne zna predstavljati, kje bo država dobila denar, če ne v Evropi.

Predsednik Hristofias trditev, da bo država najverjetneje prisiljena prositi za pomoč držav evrskega območja, ni zanikal, dejal pa je, da to še ni gotovo. Sam še meni, da je vladna politika, ki podpira razvoj, socialno državo in fiskalno konsolidacijo, hkrati pa zavrača stroge gospodarske ukrepe, ustrezna.

Ciprska vlada je pretekli mesec zagotovila 1,8 milijarde evrov jamstev, da bi pomagala pri dokapitalizaciji banke s sredstvi zasebnih vlagateljev, vendar pa bo, če banki ne bo uspelo najti vlagateljev, prisiljena dokapitalizacijo izvesti sama.

Ciper je imel v prvem četrtletju letos v letni primerjavi 1,4-odstotno krčenje gospodarstva, to pa je bilo že četrto četrtletje, ki ga je država sklenila s padcem bruto domačega proizvoda (BDP).

Ciprsko finančno ministrstvo napoveduje, da se bo obseg ciprskega gospodarstva letos zmanjšal za 0,5 odstotka, Evropska komisija pa, da bo padec 0,8-odstoten.