Delavci Polzele so prejeli 200 evrov decembrske plače. Foto: BoBo
Delavci Polzele so prejeli 200 evrov decembrske plače. Foto: BoBo

Pogoj za uspešno rešitev je sklep vlade o dodelitvi državne pomoči. Ta državna pomoč v višini milijona evrov bi zagotovo rešila Polzelo pred stečajem, državi pa bi prihranila okoli sedem milijonov evrov vseh stroškov iz proračuna v primeru stečaja.

Karmen Dvorjak, Polzela

Vlada je lani za pomoč družbam, ki so prezadolžene, izvedla dva pomembna ukrepa: pripravila je novelo insolvenčnega zakona in izvedla sanacijo bank.

Novela zakona o finančnem poslovanju
Kot so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, lahko uprava družbe v dogovoru z bankami k reševanju finančnih težav pristopi na podlagi novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki je začela veljati 7. decembra.

Preventivno prestrukturiranje pred insolvenčnim postopkom
Novela družbam, ki so prezadolžene in ne morejo pridobiti novih likvidnostnih sredstev, a so perspektivne in imajo dober ter stabilen poslovni program, omogoča, da pred insolvenčnim postopkom izvedejo postopek preventivnega prestrukturiranja.

Omogoča rešitev podjetja
Ta se lahko začne na predlog dolžnika, vodi pa se z namenom, da se dolžniku, za katerega je verjetno, da bo v obdobju enega leta postal insolventen, omogoči rešitev podjetja.
Na podlagi sporazuma o finančnem prestrukturiranju lahko namreč izvede ustrezne ukrepe prestrukturiranja svojih finančnih obveznosti in druge ukrepe finančnega prestrukturiranja, potrebne, da odpravi vzroke, zaradi katerih bi lahko postal insolventen, navajajo na ministrstvu.

V postopek finančnega prestrukturiranja so vključene banke, finančne institucije ter druge finančne in nefinančne družbe, ki so prevzele poroštvo.

Ustavili bodo pletilne stroje
Predsednica uprave Polzele Karmen Dvorjak je dejala, da uradnega odgovora pristojnega ministrstva glede dodelitve državne pomoči še nimajo. Prejšnji teden je tudi napovedala, da bodo v primeru, da državne pomoči ne bodo prejeli, ustavili pletilne stroje. V tem primeru se družbi obeta stečaj.

200 evrov plače
Okrog 300 delavcev Polzele je prejšnji mesec prejelo 200 evrov decembrske plače, režijski delavci pa delajo izmenično oziroma koristijo nadure in dopust, ker želi družba na ta način privarčevati pri malicah in potnih stroških.

Odobrena pa ustavljena državna pomoč
Po pojasnilih Dvorjakove so banke upnice glede na vse okoliščine in zamenjave v vodstvu družbe, ki so se zgodile na nadzornemu svetu decembra lani, začasno ustavile odločanje o reprogramu posojil.

Prav tako je bil ustavljen postopek dodelitve državne pomoči, čeprav jim je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo novembra lani odobrilo državno pomoč za čas prestrukturiranja v višini milijon evrov.

Blokirani računi
Davčna uprava pa je blokirala vse račune podjetja in jim s tem po besedah Dvorjakove onemogočila poslovanje, plačilo dobaviteljev ter izplačilo decembrskih in januarskih plač delavcem.

"Pogoj za uspešno rešitev je sklep vlade o dodelitvi državne pomoči. Ta državna pomoč v višini milijona evrov bi zagotovo rešila Polzelo pred stečajem, državi pa bi prihranila okoli sedem milijonov evrov vseh stroškov iz proračuna v primeru stečaja," pravi Dvorjakova.

Po sprejetih ukrepih sanacije, kot so odprodaja dela nepotrebnega premoženja, prezaposlitev dela zaposlenih in okrepitev blagovne znamke, pa smo zdaj, tako Dvorjakova, v precepu med izvedljivimi sanacijskimi ukrepi in operativnim krčem na poslovnem področju.

Pogoj za uspešno rešitev je sklep vlade o dodelitvi državne pomoči. Ta državna pomoč v višini milijona evrov bi zagotovo rešila Polzelo pred stečajem, državi pa bi prihranila okoli sedem milijonov evrov vseh stroškov iz proračuna v primeru stečaja.

Karmen Dvorjak, Polzela