Dokapitalizacija druge največje slovenske banke je v zadnjih dneh sprožila številne polemike. Foto: BoBo
Dokapitalizacija druge največje slovenske banke je v zadnjih dneh sprožila številne polemike. Foto: BoBo
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić v Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb zahteva zamenjavo vodstva. Foto: MMC RTV SLO
Dokapitalizacija NKBM-ja

Gre za sklep agencije za upravljanje kapitalskih naložb, po katerem so morala omenjena državna podjetja sodelovati pri dokapitalizaciji banke, v kateri ima država 41,5-odstotni lastniški delež, skupaj s Sodom in Kadom pa 51-odstotnega.

Pošta Slovenije kupila za 20 milijonov evrov delnic?
Iz Pošte Slovenija so sporočili, da so sodelovali v dokapitalizaciji, a niso razkrili, koliko delnic druge največje slovenske banke so kupili. Po neuradnih informacijah naj bi pri dokapitalizaciji sodelovali z 20-milijonskim vložkom.

Milijoni tudi iz Elesa
Sodelovanje so potrdili tudi v Elektru Slovenije, kjer so potrdili vplačilo 7,5 milijona evrov. Sredstva so zagotovili iz trenutnih presežkov denarnih sredstev, ki so jih imeli naložene kot depozite pri bankah v Sloveniji, uporabljajo pa jih za financiranje bodočih naložb. Zato Eles upa, da jim bo agencija čim prej naložila tudi prodajo delnic, sicer bodo morali za financiranje investicij najemati posojila.

V Gen Energiji sodelovanja v dokapitalizaciji niso komentirali.

Banka naj bi se kapitalsko okrepila z do 104,3 milijona evrov, saj bodo od 20. do 26. aprila preostale delnice vplačali še institucionalni vlagatelji. Kot zatrjujejo, bodo pridobljena sredstva uporabili za nadaljnjo podporo slovenskih podjetij in še intenzivnejše izvajanje strategije rasti skupine, del prihodkov pa bo namenjen tudi za izpolnjevanje novih kapitalskih zahtev.

Praga uspešnosti dokapitalizacije niso določili, trgovanje s ponujenimi delnicami na Ljubljanski in Varšavski borzi pa se bo začelo predvidoma 6. maja.

Dokapitalizacija sprožila nesoglasja
Dokapitalizacija druge največje slovenske banke, v kateri ima država 41,5-odstotni delež, skupaj s Kadom in Sodom pa 51-odstotnega, je spet odprla nesoglasja med vodstvom agencije za upravljanje kapitalskih naložb in ministrstvom za gospodarstvo.

Ker v državnem proračunu ni sredstev za dokapitalizacijo, je agencija prednostno pravico prenesla na omenjene tri družbe v večinski državni lasti (Gen Energijo, Elektro Slovenije (Eles) in Pošto Slovenije), saj ta, kot zatrjuje agencija, nimajo težav z likvidnostjo, sodelovanje pri dokapitalizaciji pa naj posledično ne bi vplivalo na njihovo poslovanje, obenem pa bi ob poznejši morebitni prodaji lahko unovčila prevzemno premijo.

Križanič: NKBM je strateško pomembna banka
Finančni minister Franc Križanič ob tem poudarja, da je agencija samostojna in neodvisna pri svojih odločitvah, zato tudi v dokapitalizacijskem postopku v NKBM-ju vlada na njene odločitve ne more vplivati. Vlada je po njegovih besedah razmišljala o različnih mogočih smereh postopanja v zvezi s povečanjem kapitala v banki, ki jo je, kot je poudaril minister, vlada opredelila kot strateško.

Radićeva zahteva zamenjavo vodstva agencije
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić se je ostro odzvala in opozorila, da odločitev agencije ni v skladu s sektorsko politiko za energetiko, sodelovanje pri dokapitalizaciji bi lahko po njenem mnenju celo škodovalo omenjenim podjetjem. Zato je zahtevala sklic sestanka pristojnih ministrov in predsednikov koalicijskih strank, na katerem naj bi razpravljali o zamenjavi vodstva in sveta agencije.

Medtem ko predsednica uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države Dagmar Komar odgovarja, da je prenos prednostne pravice premoženjska pravica, s katero je agencija po zakonu upravičena razpolagati, poleg tega pa so družbe v takšnem stanju, da vplačilo delnic ne bo vplivalo na njihovo tekoče poslovanje.

Dokapitalizacija NKBM-ja