Alpina se spoprijema z izgubo. Foto: BoBo
Alpina se spoprijema z izgubo. Foto: BoBo

Češki lastniki žirovskega izdelovalca športne in modne obutve Alpina, družba K & H iz skupine Franco, bodo zaprli del proizvodnje v Sloveniji in jo preselili v tovarno v Bosni in Hercegovini (BiH), so potrdili v češkem podjetju za Finance.

Sorodna novica V Alpini, ki se spoprijema s precejšnjo izgubo, delavce pošiljajo na čakanje

V žirovski Alpini, ki je s tedanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v češke roke prešla septembra 2022, so se že lani spoprijemali s padcem prodaje in povečanjem zalog blaga, letos pa jim je dodatne težave zaradi slabe zimske sezone povzročil še padec povpraševanja na zimski diviziji. Del proizvodnje je zato obstal, vodstvo podjetja pa se je lotilo načrta stabilizacije podjetja.

Lastniki žirovske družbe sicer za Finance niso specificirali, kolikšen del proizvodnje bodo zaprli.

Z julijem bodo zaprli tudi proizvodnjo v Sarajevu. Proizvodne dejavnosti bodo preselili v drugo tovarno v BiH-u. Poleg Sarajeva imajo v tej državi podjetje še v Tešnju.

"Slab rezultat poslovanja, visoke zaloge in nizka potreba po proizvodnih kapacitetah – naročila za proizvodnjo so se v letu 2024 razpolovila v primerjavi z naročili leta 2022 – so razlog, da se je vodstvo skupaj z lastniki odločilo za nadaljnje ukrepe, s katerimi bodo dosegli večjo učinkovitost in boljše rezultate poslovanja," so za Finance zapisali v K & H.

"S tem bomo dosegli višjo produktivnost in učinkovitost ter hkrati proizvajali čevlje po bolj konkurenčnih cenah. Del proizvodnje še vedno ostaja v Alpini v Žireh," so še navedli.

Češki lastniki so za Finance napovedali tudi, da v sklopu ukrepov za reorganizacijo in stabilizacijo poslovanja v Žireh ostajajo razvojni oddelek, prodaja in podporne službe. Letos bo sicer potekala reorganizacija vseh oddelkov, okvirna ocena zmanjšanja zaposlenih v celotnem podjetju do konca leta pa je 60. Načrte so na začetku maja predstavili tudi zaposlenim.