Foto: BoBo
Foto: BoBo

Delodajalec mora za koriščenje ukrepa povračila nadomestila plače za skrajšan polni delovni čas izpolnjevati tri pogoje. Prvi je, da je poslovna ali fizična oseba, registrirana najpozneje decembra lani, drugi razlog je poslovni, tretji pa vladna uredba, ki omejuje ali onemogoča njegovo gospodarsko dejavnost. "PCT-pogoj ni omejitev, prav tako ni omejitev nošenje maske. Bi se pa kot omejitev štelo omejeno število oseb, ki so lahko v prostoru, maksimalna zasedenost kapacitet, kot smo jo poznali v hotelirstvu in podobno," je za Radio Slovenija povedala predstavnica ministrstva za delo Mojca Pršina.

Ukrep je začel veljati sredi julija, na Zavod za zaposlovanje pa je do zdaj prispelo dobrih 3 tisoč vlog. Delodajalec pravico lahko uveljavlja v 15 dneh od odreditve dela s skrajšanim delovnim časom, je pojasnila predstavnica zavoda Barbara Vrtačnik. "Vlogo vložijo na portalu za delodajalce, zadnji datum pa je 30. september 2021," je dodala.

Če pa se bo položaj poslabšal, bi si delodajalci želeli predvsem, da bi imeli na voljo enake pogoje kot v prvih treh valovih, je dejal Mitja Gorenšček iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). "Prizadevali smo si, da bi ohranili čakanje na delo na domu. Glede na to, kar kažejo podatki Zavoda za zaposlovanje, je potreba po delu precej velika, zato predvidevamo, da koriščenja najbrž ne bi bilo. Bi bil pa občutek pri podjetjih dober, da imajo to možnost, če bi prišlo do hitrega poslabšanja situacije," je dejal Gorenšček.

Do sredstev so torej v tem trenutku upravičeni le v nekaterih dejavnostih. "Pričakujemo pa, da se bodo, če bo prišlo do poslabšanja situacije, temu seveda prilagodili tudi odloki in da se bo v primeru zapiranja določenih dejavnosti krog upravičencev konkretno razširil," je dejala Mojca Pršina z ministrstva za delo. Ukrep skrajšanega delovnega časa je sicer na voljo do konca septembra, ga pa vlada lahko podaljša do konca leta.