Ravnanje Avstrijcev je za Dragonjo nesprejemljivo. Foto: BoBo
Ravnanje Avstrijcev je za Dragonjo nesprejemljivo. Foto: BoBo
Minister napoveduje ovadbe v Heliosu

. Odbor DZ-ja pa Računskemu sodišču predlaga revizijo ravnanja prodajalcev.

Parlamentarni odbor za delo je na zahtevo poslanske skupine SD-ja razpravljal o posledicah privatizacije slovenskih podjetij. Seje odbora pa se je udeležil tudi minister za gospodarstvo, ki opravlja tekoče posle. Za Dragonjo je nesprejemljivo, da je novi lastnik stroške prevzema zvalil na Helios, saj je s tem obremenil nadaljnji razvoj družbe.
Na osnovi informacij, ki so jih na ministrstvu do zdaj dobili, pa je Dragonja napovedal tudi vložitev kazenske ovadbe proti članom nadzornega sveta in zdajšnji upravi Heliosa "zaradi vrste problematičnih dejanj, ki so ogrozila nadaljnje poslovanje oziroma nadaljnji obstoj podjetja in predvsem podjetju naredila škodo". Vložitev ovadbe in njeno obrazložitev je napovedal za prihodnji teden.
Novi lastnik, avstrijski Ring, je po prevzemu dolg Heliosa povečal s 102 na 407 milijonov evrov, število zaposlenih pa zmanjšalo za 155. "To zagotovo niso bila pričakovanja, ko je državni zbor soglašal s prodajo," je še dejal Janko Veber in dodal, da gre za očitno izčrpavanje družbe, nekaj podobnega pa se po njegovem mnenju zdaj dogaja tudi s prodajo Mercatorja.

Poleg zmanjšanja števila zaposlenih je zelo skrb vzbujajoče, da so vse dejavnosti Heliosa kot središča za evropske raziskave in razvoj prekinjene, ukinjene so vse naložbe, ukinjen je tudi investicijski sektor. Hkrati ugotavljajo, da Ring ne poplačuje več obveznosti do dobaviteljev, je še dejal Veber.

V odboru so zato sklenili, da Računskemu sodišču v primeru Helios predlagajo revizijo pravilnosti in smotrnosti ravnanja prodajalcev v posredni in neposredni državni lasti, v primeru Mercatorja pa revizijo poslovanja NLB in NKBM.

Direktor skupine zanika obtožbe
Na napoved o ovadbi so se odzvali v podjetju, ki je novi lastnik Heliosa. Predsednik uprave skupine Ring International Gerald Martens jo je označil za škandalozno in popolno neumnost. Martens je ob takšnem razvoju dogodkov zelo razočaran, še posebej glede na to, da so v Slovenijo skozi prevzem domžalske družbe vložili več kot 250 milijonov evrov. Zatrdil je, da so vsak mesec deležni tovrstnih očitkov, čeprav so ti popolna neumnost in čista laž. Dolg podjetja se je po njegovih besedah od prevzema znižal, zanikal pa je tudi druge očitke.


O tem, kaj se dogaja v Heliosu od prodaje naprej, sta v Studiu City spregovorila sindikalistka Jana Poljanšek (ki ji je novi delodajalec želel preprečiti nastop) in ekonomist Bogomir Kovač. Vabljeni k ogledu.

Minister napoveduje ovadbe v Heliosu