Gospodarski minister Metod Dragonja meni, da padec vlade ni ovira za nadaljevanje privatizacije. Foto: BoBo
Gospodarski minister Metod Dragonja meni, da padec vlade ni ovira za nadaljevanje privatizacije. Foto: BoBo

Številni tuji potencialni vlagatelji po padcu vlade Alenke Bratušek sprašujejo, kaj bo z napovedano privatizacijo, ki jo je že potrdil DZ.

"Projekti, o katerih je DZ že odločil, se lahko nadaljujejo. Pravni pogoji za to so. Vedno lahko to kdo ustavi, a vsa pooblastila ima SDH, ki lahko te pelje do konca," je na forumu obrti in podjetništva v prestolnici razložil gospodarski minister Metod Dragonja.

Na potrjenem seznamu za privatizacijo so deleži v Adrii Airways, Adrii Airways Tehnika, Aerodromu Ljubljana, Aeru, Cinkarni Celje, Elanu, Fotoni, Gospodarskem razstavišču, Heliosu, NKBM, Palomi, Telekomu Slovenije, Terme Olimia Bazenih, Uniorju in Žitu.

Helios in Fotona sta že prodana, za Gospodarsko razstavišče in Adrio Airways Tehnika pa teče postopek javnega zbiranja ponudb, v Elanu potekajo srečanja z investitorji, ki so oddali zavezujoče ponudbe, za Telekom se je nedavno iztekel rok za oddajo izjav o interesu, medtem ko so prodajni postopki z (izvedenimi) izbirami svetovalcev ali prodajnih komisij v pripravah pri Aerodromu, Cinkarni, Palomi in v Žitu.

Država mora v skladu z zakonom o SDH, ki je začel veljati 25. aprila, v treh mesecih pripraviti strategijo upravljanja naložb, o kateri bo na predlog vlade odločal DZ. Na ministrstvu za finance so takrat napovedali, da bodo to storili prej, a skorajšnji razpad vlade po odstopu premierke Alenke Bratušek to in s tem povezane postopke postavlja pod vprašaj.