Helios trenutno zaposluje 2.200 delavcev. Foto: MMC RTV SLO
Helios trenutno zaposluje 2.200 delavcev. Foto: MMC RTV SLO
Helios odpušča

Službo naj bi izgubila tudi večina zaposlenih za določen čas, predvsem pa so med odpuščenimi že omenjeni režijski in proizvodni delavci. T. i. mehkih načinov prekinitve delovnega razmerja naj bi bilo malo. Avstrijski kupec, družba Ring, je sicer ob prevzemu podpisal tudi pogodbo o poslovni zvezi.
Ta med drugim predvideva, da bo po prevzemu sedež Heliosa ostal v Sloveniji, ohranili bodo tudi blagovno znamko, število zaposlenih v Sloveniji pa se utegne celo še povečati. "Prevzeli smo jasno obveznost, da bomo za določeno časovno obdobje v Sloveniji obdržali vsa delovna mesta," je na novinarski konferenci ob podpisu pogodbe povedal predsednik uprave holdinga Ring International Gerald Martens.

V Konferenci sindikatov KNG družb skupine Helios so opozorili, da prodaja Heliosa, oziroma prihod zasebnega kapitala, pomeni veliko verjetnost sprejemanja poslovnih odločitev, ki ne bodo v korist ljudi.

"Jasno se tudi kaže, da bo korist, ki jo bo država s prodajo deleža pridobila, zanemarljiva, saj bo pridobljeni denar zapravila že v naslednjem trenutku po prejemu za sanacijo lukenj v bančnem sistemu, ki so nastale zaradi zelo nespametnih odločitev," so poudarili v sindikatu.

Privatizacija za vsako ceno rešitev?
Ob tem izpostavljajo, da zaradi prodaje izgubljamo delovna mesta, posledično pa naraščajo stroški nadomestil in socialnih transferjev, ki bodo spet obremenili državo. "Ponovno sprašujemo vse politične stranke, ali resnično menijo, da je privatizacija za vsako ceno rešitev za to državo," so izpostavili v sindikatu.

Zaposleni v Heliosu upajo, da se bodo po prestrukturiranju ustvarili pogoji, ki bodo omogočili rast podjetja in ponovno zaposlovanje. Opozarjajo na svoje znanje in izkušnje ter upajo, da bodo te odlike prepoznane. Helios trenutno zaposluje okrog 2.200 ljudi in ima 10 proizvodnih obratov v Sloveniji, na Hrvaškem, v Rusiji, Srbiji in Ukrajini.

Helios odpušča