Gospodarstvo
Aktivisti Levice so danes v državni zbor prinesli 7000 podpisov. Foto: BoBo
V Levici se zavzemajo za to, da osnovne plače ne bi mogle biti nižje od minimalne plače, da se spremeni formula za izračun minimalne plače in da se minimalna plača do leta 2019 zviša na 700 evrov neto, leta 2020 pa na 763 evrov neto. Foto: Pixabay
Eden izmed aktivistov Milan Mrđenović je novinarjem pred parlamentom dejal, da podpisi "izražajo neko ljudsko voljo za spremembo na tem področju". Foto: BoBo
Kot so nasprotniki predloga poudarili v razpravi pred pristojnim odborom DZ-ja, bi imele spremembe prevelik pritisk na stroške dela, kar bi lahko znižalo konkurenčnost gospodarstva in oslabilo rast. Foto: DZ/Katja Bidovec
V Levici se zavzemajo tudi za to, da osnovne plače ne bi mogle biti nižje od minimalne plače in da se spremeni formulo za izračun minimalne plače. Foto: BoBo
Predlog Levice se bo na poslanskih klopeh znašel jutri. Foto: BoBo

Dvig minimalne plače želi Levica doseči tudi s pritiskom javnosti

V državni zbor so prinesli 7000 podpisov peticije Dvignimo plače
11. december 2017 ob 18:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Nizke plače pomenijo revščino, izseljevanje iz države in nizke pokojnine," pravi Luka Mesec, vodja Levice, kjer so šli v boj za dvig minimalne plače.

Organizatorji zbiranja in aktivisti so v družbi predstavnikov stranke danes v državni zbor prinesli 7000 podpisov, ki so jih zbrali v okviru peticije Dvignimo plače.

Levica je v DZ vložila tudi predlog zakona o spremembi minimalne plače, ki je trenutno postavljena pri 613 evrih - ta se bo prav jutri znašel pred poslanci.

Predlagajo, da se minimalna plača do leta 2019 zviša na 700 evrov neto, potem leta 2020 pa na 763 evrov neto.


"Dvig si danes lahko privoščimo"

"7000 podpisov izraža neko ljudsko voljo za spremembo na tem področju, da se delavske plače dajo na prvo točko dnevnega reda v slovenski politiki,"
je prepričan eden izmed aktivistov Milan Mrđenović.

Pojasnil je, da so se za zbiranje podpisov odločili, ker je to po njihovem mnenju najboljši način, da pristopiš do ljudi. Ob tem je poudaril, da so plače v Sloveniji sicer visoke, a da je osnova minimalna. Opozoril je na veliko primerov, kjer osnovne plače ne dosegajo minimalne, in ta šele z dodatki, ki pa se ne štejejo v pokojninsko osnovo, pride do zakonsko določene minimalne plače. "To lahko čez nekaj desetletij, ko bodo šli ti v pokoj, povzroči velik problem," je opozoril.

Podpise je prav tako pomagal zbirati Marjan Kurnik, ki je poudaril, da je bil sam 37 let direktor srednjih in večjih podjetij. "Če je ekonomski položaj Slovenije kdaj tak, da si lahko privoščimo višje plače, potem je to danes," je prepričan. "V zadnjih treh ali štirih letih imamo v Sloveniji - lahko rečemo - izjemno gospodarsko rast. Res je, da je ta šele leta 2016 prišla na stanje iz leta 2008, a vendar so tudi obeti za leti 2018 in 2019 dobri. Lani je imelo slovensko gospodarstvo 3,2 milijarde dobička, in nujno je, da imajo od tega nekaj tudi delavci," meni.

Predlog: vsaj 20 odstotkov več od minimalnih stroškov
"Vemo, da je v Sloveniji vsak peti od tistih 300.000 ljudi, ki živijo pod pragom revščine, zaposlen. Dela osem ur in od svojega dela ne more preživeti. Vemo tudi, da se je iz države lani izselilo 8000 ljudi in da je revščina najhujša med upokojenci," je spomnil Mesec.

"Naš predlog je, da bi moral vsak, ki dela osem ur, dobiti vsaj 20 odstotkov nad preračunanimi minimalnimi stroški v tej državi in da nobena osnovna plača ne bi smela biti manjša od minimalne," je povzel.

"Ne bi se torej smelo več dogajati, da imamo varnostnika, ki pride z osnovno plačo na plačilni listi 240 evrov, do minimalne plače pa pride šele z izplačili raznih dodatkov. Lahko sami izračunate, kakšno pokojnino bo ta človek imel - pokojnina je namreč bolj ali manj vezana na osnovno plačo, ne na izplačilo," je opozoril.

Ob tem je dodal, da tudi če jutri omenjeni predlog zakona ne bo sprejet, je to hkrati napoved za predvolilni boj in da bo to njihovo izhodišče za prihajajoče državnozborske volitve.

Opozorila kritikov predloga
Pristojni državnozborski odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je konec novembra že sklenil, da predlog sprememb zakona o minimalni plači, ki so ga pripravili v Levici, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Nasprotniki predloga so v razpravi poudarili, da bi imele spremembe prevelik pritisk na stroške dela, kar bi lahko znižalo konkurenčnost gospodarstva in oslabilo rast.

Kot je poročal STA, so nasprotovanje predlogu izrazili državni sekretarji Peter Pogačar z ministrstva za delo, Eva Štravs Podlogar z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Tilen Božič z ministrstva za finance. Poudarili so,da bi imel ukrep škodljive posledice za konkurenčnost gospodarstva, pred njegovim sprejetjem pa bi bil potreben temeljit in širok dialog.

Vodja sektorja za plače v javnem sektorju na ministrstvu za javno upravo Branko Vidič je dejal, da jim je uspelo število zaposlenih v javnem sektorju, ki prejemajo minimalno plačo, znižati z 8600 na 6100. Ob uveljavitvi zakona bi število prejemnikov minimalne plače zraslo na 22.400. Poudaril je, da bi uveljavitev zakona pomenila hud pritisk na dvig plač v javnem sektorju.

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice je po drugi strani opozoril, da je plačna politika do mnogih delavcev nepravična. Navedel je primer delavca iz gostinske dejavnosti, čigar plača ne doseže 500 evrov. Marinka Levičar (DeSUS) se je v razpravi z navedbami o prenizkih plačah mnogih delavcev sicer strinjala, a je izrazila tudi razumevanje pomislekov delodajalcev. Opozorila je predvsem na manjša podjetja, ki bi po njenem mnenju dodatno breme težko prenesla.

Vojka Šergan (SMC) je spomnila, da je vlada v tem mandatu že uvedla nekaj sprememb na področju minimalne plače, in opozorila na nujnost širokega dialoga na tem področju. Po njenem mnenju sicer v tovrstnih razpravah pozabljamo na srednji sloj delavcev, ki najpomembneje prispevajo k ustvarjanju dodane vrednosti in zaradi katerih gospodarstvo raste tako hitro.

Miha Kordiš (Levica) je bil do stališča, da bi spremembe čezmerno obremenile delodajalce, zelo kritičen. Prepričan je namreč, da bi bili prikrajšani le za zelo majhen delež dobička, zato bi po njegovem mnenju trpel le pohlep.

Podpredsednica odbora Jasna Murgel (SMC) se z njim ni strinjala in je pritrdila razpravljavcem, ki so opozorili na neprimernost predloga. Tako je predlagala sklep, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo, ki so ga člani odbora podprli z osmimi glasovi za in tremi proti.

Stalo bi do 150 milijonov evrov na leto
Levica je prejšnji teden pripravila tudi posvet o dvigu minimalne plače, na katerem sta sodelovala tudi ekonomist Urban Sušnik in sociolog Marko Kržan.

Kržan je zatrdil, da bi po izračunih predlagani ukrep dviga minimalne plače v javnem sektorju financiral sam sebe - dodatni prihodki, ki bi jih socialne blagajne v državnem proračunu pridobile zaradi tega, bi bili namreč višji kot izdatkov, ki bi nastali zaradi dviga. Po grobi oceni pa bi v zasebnem sektorju v primeru dviga minimalne plače na 700 evrov ta stal med 120 in 150 milijoni evrov na leto.

"To se morda sliši veliko, vendar če upoštevamo, da je plačna masa zasebnega sektorja približno 12 milijard evrov, vidimo, da gre za povečanje plačne mase v rangu enega odstotka. Dvig stroškov dela, ki je samo en element cene blaga, za en odstotek tako ne bi mogel bistveno zmanjšati konkurenčnosti izvoznikov na tujih trgih. Morda pa bi imel ta učinek, da bi najbolj izkoriščevalska podjetja v storitvenem sektorju zaprla vrata in proti temu mi ne bi imeli nič," je poudaril.

(Ne)vpliv na brezposelnost?
Sušnik pa je dejal, da je prva stvar, ki bi jo omenil vsak kritik povečanja minimalne plače oziroma že samega njenega obstoja, to, da naj bi vplivala na brezposelnost.

"Pri manjših zvišanjih neto učinka na brezposelnost ni. Glavna spremenljivka, ki vodi do zvišanja ali znižanja brezposelnosti, je akumulacija kapitala, so naložbe," je prepričan. Jasen učinek, ki ga po njegovih besedah lahko napovedo - da bo ta ukrep znižal dohodkovno neenakost.

Neodvisno od predloga Levice je tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak sredi oktobra napovedala dvig minimalne plače "nad prag tveganja revščine". Ministrstvo smo prosili za podrobnejša pojasnila, prav tako smo se po njihova stališča do predloga obrnili na združenje delodajalcev in gospodarsko zbornico, vendar odgovorov iz omenjenih institucij še nismo prejeli.

VIDEO
Peticija za dvig minimalne plače
Tina Hacler
Prijavi napako
Komentarji
elektrupunk
# 11.12.2017 ob 18:14
država naj malo davčno razbremeni plače in bo to na dolgi rok veliko boljše kot pa ta populistična ideja..
babooon
# 11.12.2017 ob 18:12
Minimalna plača je v bistvu "prepoved" za delo vsem, ki na trgu dela ne bodo uspeli upravičiti stroška za svoje delo. To je rezultat minimalne plače. Ukrep udari ravno najbolj rizične skupine in seveda iskalce prve zaposlitve. Razlogi za nizko plačo so drugje. Takšne populistične rešitve ne bodo odpravile problema, ampak ga bodo kvečjemu povečale.
lavrica98
# 11.12.2017 ob 18:17
volitve se bližajo, treba je pridobiti glasove naivnih zelencev, ki mislijo da denar leti z neba... kaj ko bi minimalne plače dvignili na 1000€?
čik
# 11.12.2017 ob 18:14
bo mesec to pokril iz svojega žepa?
aja,ne more ker še nikoli ni nič zaslužil,sorry
:))
sumtb
# 11.12.2017 ob 18:24
Luka Mesec je postal levičarski politkant po tistem ko na ekonomski fakulteti v dveh letih študija ni uspel naredil niti enega izpita, tako da je za premisliti komu verjeti ko pride do makroekonomskih nasvetov.
rubin
# 11.12.2017 ob 18:15
Kaj ko bi davke na delo znižali in nadomestili z progresivnimi davki na nepremičnine? Pa znižali plače javnosektorašev na 85% primerljivih poklicev v gospodarstvu? Ker sedaj dosegajo 30% več kot v gospodarstvu, kar je katastrofa za doživljensko udobno službo. Unikum je to. Tako bi delodajalca stalo delo enako, delavec pa več dobil v žep.. A ne, pol bi levaki rentnike s po petimi nepremičninami ki se doma grejejo in kasirajo privili. To pa ne gre.. Pa še to, malo ekonomske knjige v roke pa boste videli da ni edini način dviga plač administrativni, temveč tudi tržni za poklice kjer je pomanjkanje. Samo vi bi radi da knjižničar ker ima sedmo stopnjo dobi 70% več od varilca, ki si kvari zdravje in ima neprimerno bolj težavno delo. Samo če bi trgu prepustili preveč, bi lahko celo presegel plačo ob taki gospodarski rasti knjižničarja ki je končal FDV. To pa ne gre, ane kavjar populisti?
dr.bobrock
# 11.12.2017 ob 18:28
@ SamoRes
Ti imaš veliko časa ko stalno visiš na forumu in soliš pamet vsem, verjetno tudi stalno protestiraš proti vsem mogočem in si tudi kronično brezposelen brez volje, da bi si našel delo.
nvk
# 11.12.2017 ob 18:26
Miha Kordiš (Levica) je bil do stališča, da bi spremembe čezmerno obremenile delodajalce, zelo kritičen. Prepričan je namreč, da bi bili prikrajšani le za zelo majhen delež dobička, zato bi po njegovem mnenju trpel le pohlep.

Joj Kordiš, ta tip nima delovnih izkušenj, še življenskih izkušenj bore malo, pljuva pa naokoli tako, kot da sam nevemkoliko prispeva. Dejansko pa nek delodajalec, pa četudi plačuje minimalce, več prispeva družbi kot pa en Kordiš, ki ne ustvari nič (razen slabe volje). Po drugi strani pa Levica recimo ne bo nikoli proti uvozu poceni delovne sile iz juga, ki marsikje zbija plače.
Slo_v_k
# 11.12.2017 ob 18:17
ko vidim kaksni so pri levici, me ima da bi skocil z mosta :)
Eesti
# 11.12.2017 ob 18:15
@guverner mislim da vsak evro vec pomaga, ne mores pricakovat da bomo z 600€ prisli kar na 1000€
slovenkaaaa
# 11.12.2017 ob 18:20
Gremo, tudi na ulice če bo treba.

Glej, če se minimalna plača zviša na 1000 eur, bo dejansko treba iti na ulice, ker bodo tovarne šle drugam.
guverner
# 11.12.2017 ob 18:46
Komentatorji, ne podcenjujte te naše Levice. Raje si pripravite zaloge sekret papirja.
black_barn
# 11.12.2017 ob 18:37
SamoRes
Uspešen nemški podjetnik je rekel, da kdor ni sposoben izplačati več kot minimalne plače ni podjetnik in naj se loti česa kar je sposoben.

Drži, ampak v Nemčiji imajo tudi participacijo delavcev pri upravljanju podjetij, pa narod ima ogromno socialno zavest itd. Najboljši turbokapitalisti na svetu so bivši komunisti in narod, ki je najbolj dovzeten za neoliberalne floskule, je narod, ki je včasih živel v komunizmu.
robespierre
# 11.12.2017 ob 18:39
Tisti, ki nic ne delajo ali pa zivijo od drzave predlagajo visje place. Kamor levica, vkljucno z Mesecem spada. Pojma nimajo, kaj je realno gospodarstvo. Pojma nimajo, da se drzava kar naprej zadolzuje (za odpadle obresti, za pokrivanje proracunske luknje, za financiranje velike javne uprave,...).

Ko je koncno prislo do malega presezka, zdaj neodgovorne stranke kupujejo glasove volilcev z visanjem minimalnih plac, vecje penzije,...

Da pa ima Slovenija gospodarsko rast, je pa posledica povecanega povprasevanja iz tujine, ne pa povecanje konkurencnosti slovenskega gospodartsva. Nobene bistvene reforme ta in prejsna vlada ni izvedla.
slovenkaaaa
# 11.12.2017 ob 18:18
Najmanj 1.000 evrov ali pa nič!

Bojim se, da bo marsikatero podjetje reklo, potem pa NIČ in preneslo sedež čez mejo - na Hrvaško, Madžarsko... kamorkoli. In delavci ne bodo dobili minimalne plače, temveč socialno pomoč.
kralj matjaž
# 11.12.2017 ob 21:36
1. Levičarji ne razumejo, kako deluje gospodarstvo
2. levičarji ne razumejo, da je država tista, ki povzroča revščino.
3. Levičarji ne razumejo, da denar ne raste na drevesu.
4. Levičarji ne razumejo, da visoki davki preprečujejo visoke plače.
5. Levičarji ne razumejo, da konstantno dvigovanje minimalne plače, delavce obsodijo na večno minimalno plačo.
6. Levičarji ne razumejo, da so oni problem in ne rešitev.
heristalski166
# 11.12.2017 ob 18:18
se bo pol pa še več delalo prek spjev, podjemnih pogodb oz na črno
Enakost za vse
# 11.12.2017 ob 20:33
"Dvig si danes lahko privoščimo"

A to misli v javnem sektorju? Ali v realnem sektorju, kjer v normalnih državah ni možno izsiljevati minimalne mesečne plače, ampak je jasna minimalna urna postavka. Naj se ZL enkrat pouči o tem, kaj je minimalna plača in kakšna razlika je do minimalne urne postavke. Pa še nekaj, kar so spregledali, to je nadurno delo in delo ob dela prostih dneh, sobotah in nedeljah. Če nekdo dela dnevno 12 ur, mu velikokrat delodajalec piše 8 rednih ur, štiri ure pa mu kompenzira s prostimi dnevi. Že tu je goljufija, saj bi mu moral izplačati 8 rednih ur + 4 x 1,3 ure za nadure, ki jih je opravljal, torej v obračun vnesti skupno 13.2 ure po urni postavki. Isto velja za nočne (ure = faktor 1,5) nedeljske in praznične (ura = faktor 1,8 ) nočne nedeljske in praznične (ura = faktor 2) in obvezno VSE ure izplačati, ne kompenzirati s prostim časom. Če pa jih kompenzirajo s prostim časom, potem je izračun kot zgoraj za recimo 48 urno delo od srede do nedelje pride to 53,6 ur če je dnevni delovnik in 58 ur in ne 48 ur. Ne minimalne plače, MINIMALNO URNO POSTAVKO 4,00€ neto naj se uvede in izračun ur kot je omenjeno Seveda pa je treba tudi poslancem za začetek uvesti minimalno urno postavko in sicer 6,00€ neto, seveda če izpolnijo svoje naloge brezhibno. Pa še nekaj, ne igrajmo se več igric Vsak račun šteje, ampak naj se znova uvede opcija: Vsak račun velja za davčno olajšavo, V trenutku bodo VSI izdajali račune in plačevali davke.
J€Z€N
# 11.12.2017 ob 18:56
Bil sem spomladi dva meseca brez dela in so nas množično klicali na Zavod za zaposlovanje za delo v Revozu kjer so ponudili le minimalno plačo. Ko smo se začeli zgražati je delavka zaradi zavrnitev podpisa začela osorno vpiti da so dobili komando da mora vsak sprejeti delo ali pa leti iz evidence. Lahko si izbijejo iz glave da bo kdo delal za take plače sem si našel potem nekaj boljšega.
@twwwter
# 11.12.2017 ob 18:48
Plače se same od sebe ne bodo nikoli dvignile. Ne vem, kdo je lahko danes še tako naiven.
Radoveden
# 11.12.2017 ob 18:48
Tistih ki nočejo delati pod prago, revščine ali samo za minimalca je vedno več. Tudi delodajalci se bodo naučili da če bodo hoteli delovno silo da za vsako ceno ne bo šlo skozi. Minimalec gor ali dol. Minimalca si krojite ljudje sami.
Titomir
# 11.12.2017 ob 18:46
Maduro je dal ukaz Levica skoči.
Lukos
# 11.12.2017 ob 18:41
Oh joj....komentatorji, ki imajo največ za povedat kako mora bit visijo cele dneve na tem portalu.....se pravi so upokojenci, brezposelni ali pa delajo v JU in nimajo drugega dela kot visteti na računalniku in pazit na fikus.....
Ori
# 11.12.2017 ob 21:34
Vsi se zaposlimo v javni upravi. Nekaj mesecev bo verjetno šlo. Zakaj mediji niso združeno levico označili za populiste?
Korošec
# 11.12.2017 ob 19:16
In kdo so ta javnost? Nekaj rogovcev in metelkovcev še ni javnost.
rubin
# 11.12.2017 ob 18:30
Nvk, ne samo to, oni bi 200000migrantov sprejeli! Koliko bi šele to znižalo plače in obremenilo proračun!
guverner
# 11.12.2017 ob 18:21
A je tisti s krznenim ovratnikom, na prvi sliki, Luka Mesec?
pegas43
# 11.12.2017 ob 21:38
Od teh lolekov nič dobrega, bejšte čim bolj stran z njimi.
nvk
# 11.12.2017 ob 20:33
Manj požrešna država pomeni manj zdravstva, manjše penzije, manj vzdrževanja infrastukture. Jap, fikusi na sončni upravi ne predstavljajo niti promil stroškov države.

Jaz pa bi rad manj požrešno državo, začel bi racionalizacijo porabe, naredil nekako triažo po pomembnosti, torej dokler nujne zadeve niso ustrezno financirane, ne bi dajal razpisov za nevladnike, ki mešajo meglo, tisti bili na zadnjem mestu. Pač začel bi pujskom korita odmikat, svinje bi sicer krulile, ampak še sprostil bi nekaj dodatne delovne sile, ki jo bojda potrebujemo, še manj argumentov za uvažanje delavcev iz juga. To je zame manj požrešna država, ko se neha financirati brezveznike, ki bodo na koncu po meni pljuvali, kako sem grd. Ampak iz mojih davkov pa ne bodo imeli zadržka denarja jemat, za večje dobro itd. Pa razna politična kadrovanja, to je zame tudi del požrešne države, zakaj bi zaposlovali nesposobneže.
nocik
# 11.12.2017 ob 18:29
Po drugi strani pa Levica recimo ne bo nikoli proti uvozu poceni delovne sile iz juga

Kaj pa misliš, da bodo proti svoji volilni bazi? ;)
neuromouse
# 11.12.2017 ob 18:26
"Nizke plače pomenijo revščino, izseljevanje iz države in nizke pokojnine". Ne se hecat. Višje plače pomenijo viške stroške, posledično se povišajo cene. Na koncu smo na istem. S to razliko, da mednarodno nismo več konkurenčni, kar pomeni manj posla in manj služb. Torej smo na koncu na slabšem.

Da bojo višje plače prinesle višji standard je zelo kratkoročen pogled. Z enim evrom si lahko kupim eno kilo kruha po en evro. Z dvema evroma si bom še vedno lahko kupil samo eno kilo kruha po dva evra. Mogoče bo trajalo par mesecev, da se bojo cene dvignile, ampak na koncu se bojo.
rubin
# 11.12.2017 ob 18:24
Pa okoli korupcije, ki je glavni razlog za nizko dodano vrednost podjetij in s tem tudi plač ne duha ne sluha v levici, ki bi banke rada v državni lasti. Sem po radiu lihkar slišal da so gospo, ki je priznala goljufije v faktor banki pogojno!!!!obsodili na tri leta.. Ti ti porednica... Gnusno sodstvo mamo, ki si niti minimalca ne zasluži
patriot44x2
# 11.12.2017 ob 18:19
Populizem na kubik. In kje bodo vzeli? Glede na to da hočejo še 200+ tisoč migrantov je tole račun brez krčmarja.
PartyTime
# 11.12.2017 ob 21:33
Vse lepo in prav ampak vsi, ki nam pošiljajo položnice bodo do konca 2019 že tolk podražil storitve da bomo na istem kot danes!!! Tudi če nam dajo 1000 minimalca, podo pa storitve tolk dražje.
apollo11
# 11.12.2017 ob 19:33
@black_barn

Čemu naj se odpove država?

Pa kaj a se ti hecaš ali kaj???? Čemu naj se odpove država???? Zmanjša naj že enkrat javno porabo, ta država troši veliko veliko preveč, sploh glede na storitve, ki jih potem nudi. Državne blagajne curijo na vse strani. Država ima ogromno rezerve, samo je pa tudi res, da je javni sektor postal tako močan, da spremembe skoraj niso več možne, ker oni zminirajo vsako spremembo. Funkcija države je tudi, da ščiti davkoplačevalca in da vestno in odgovorno ravna z javnim denarjem. Pri nas pa se z javnim denarjem dela kot svinja z mehom.
nvk
# 11.12.2017 ob 19:08
Koliko jih je pa med poslanci SDS-ja? Pa NSi? Pa pri Cerarju? SD-ju? Se mi zdi, da imajo vsi poslanci isti profil.

Mešanje megle in tlačenje denarja v lasten žep :)
nvk
# 11.12.2017 ob 18:43
Ste že začeli?

Sem do sedaj volil levo, nimam nobene pripadnosti nobeni politični stranki, verjetno sem že vse kritiziral. Pač nekaterim, vključno meni, je Levica antipatična, ker je protislovna. Koliko delavcev dejansko najdeš med poslanci Levice? SDS in SD bosta vsaj ohranili državo, da bo kolikor toliko funkcionirala, Levica bi jo požgala do tal in se drla čez grde kapitaliste, ko se jim bi kaj zalomilo.

Bi pa rad videl sveženj ukrepov, ki bi lahko dejansko potem blažil morebitne negativne učinke višje minimalne plače, pač biti pripravljen na vse. To sedaj je pač čisti populizem, isto kot sindikati. Dajte višje plače, ampak ne bi pa nič drugega, kjer bi dejansko treba vložit trud, spremenit.
patriot1970
# 11.12.2017 ob 18:42
elektrupunk
# 11.12.2017 ob 18:14
država naj malo davčno razbremeni plače in bo to na dolgi rok veliko boljše kot pa ta populistična ideja..


Ogromno rezerve je pri nadomestilih za brezposelnost,...in ostalih socialnih dodatkih;...da o financiranju raznih institutov, ki delajo več škode kot koristi ne izgubljamo besed!
The Matrix
# 11.12.2017 ob 18:37
@zeitgeist
In potem nekdo predlaga zvišanje na 700€...

Zakaj samo 700? Dvignimo raje na 800!! Ali pa še bolje na 900!! Ma ne, ker se bližajo volitve lepo dvignimo na 1.000 in bo mir za 2 leti. Potem pa ponovi vajo!!
nvk
# 11.12.2017 ob 21:39
Kdo tu, ki napada predlog da se zvišajo minimalne plače dela za minimalno plačo?
Verjetno nihče, vaša pozicija stoji zaradi tlačenja drugih državljanov in to ne bo več dolgo, predolgo je narod gledal kako ste mu odžirali z raznimi izgovori, sedaj so kazalniki jasni, dogaja se rast in od tega boste dali tistim, ki jo ustvarjajo s svojimi rokami.


Glede nato, da je 2/3 ali koliko že Slovencev pod povprečno plačo, je velika verjetnost, da marsikdo tule ne zasluži prav bajno. A ni fajn, ko na desni zganjajo poceni populizem vrescite, ko pa na levi zganjajo isti smorn pa ploskate.
primos
# 11.12.2017 ob 21:25
Vsi bi zapirali te slabe firme v gospodarstvu, ki ne zmorejo dati delavcu 700 ali več

Zakaj pa ne naredimo reza v JU, zakaj imamo recimo v MORS toliko ljudi kot da imamo 70 tisoč vojakov, zakaj imamo več častnikov in podčastnikov kot vojakov
In podobna zgodba je na čist vsakem ministrstvu

Če zracionaliziramo JU bo minimalec lahko precej višji kot 700
ggalini
# 11.12.2017 ob 21:07
*SamoRes*
Kar ne morem verjeti, da lahko negdo tako plehko razmišlja ... .Ja delavci delajo, zunaj pa kupci v vrsti čakajo izdelke in jih zadovoljni odnašajo.
Kaj pa marketing, pa prodaja, pa računovodstvo, pa nenazadnje tudi orodje in prostor, vse to pa po tvoje pade z neba ... .
Groza me je ker v tem času nekdo še razmišlja na takšen način ...
Sklonjen
# 11.12.2017 ob 20:21
"Dvig minimalne plače želi Levica doseči tudi s pritiskom javnosti"

Več bi zaleglo, če bi se zaposlili, da ne bi bili več na plečih davkoplačevalcev!
primos
# 11.12.2017 ob 20:16
Tukaj jokamo o zvišanju min plače.
To da so dobili generalni sekretarji 600 evrov k plači pa nič

da so dobili ravnatelji povišice pa nič
patriot1970
# 11.12.2017 ob 19:50
No,...če bomo na vsakega neupravičenega azilanta, ki ga levica želi rešiti pred vrnitvijo k lastni družini,...porabili toliko denarja kot smo za Sirskega frizerja,.....potem bomo prav vsi še pod minimalcem!
Miham
# 11.12.2017 ob 19:41
pol pa se UTD pa smo na konju

sam ke$h je problem, od kje pobrat

prikoritnikom se ne sme, kdo ostane?
KovacevaKobila
# 11.12.2017 ob 19:29
Plače bodo večje, ko bo država manj požrešna.

Ne, ne bodo ... kot jasno dokazujejo superuspešna, davčno 'razbremenjena' podjetja a la Amazon.
Zoro27
# 11.12.2017 ob 19:25
Plače bodo večje, ko bo država manj požrešna. Tudi nižanje davka na raven pred krizo pomeni "višjo" plačo.
apollo11
# 11.12.2017 ob 19:15
Gre se navadni populizem in seveda volilno kampanjo. O takih temah se pri nas sploh ne da pogovarjati, ker argumenti ne štejejo nič.

Slovenijo je že zdavnaj zapustila zdrava kmečka pamet. Od tega zvišanja minimalne plače ( zakaj samo na 700 eur???, če je to tako enostavno ) bodo nekaj imeli samo zaposleni v javni upravi. V zasebnem sektorju bo to pomenilo še več prekarnega dela, večinoma vse bo šlo na s.p.

Višanje plač bi morali narediti na način, da bi se država nečemu odpovedla in znižala dajatve na delo, to bi bil res pravi ukrep. Več bi ostalo zaposlenim, manj bi dobila država. Podpišem takoj.
patriot1970
# 11.12.2017 ob 18:36
black_barn
# 11.12.2017 ob 18:34
patriot1970
pa se bodo ne samo minimalne ampak vse plače korenito dvignile!...in to brez populističnih potez levice!

Zakaj se pa prej niso? Pred imigranti?


Kdaj pa so prišli migranti?
Kazalo