Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Vrhovno sodišče je namreč odpravilo odločbo, s katero je finančna uprava (Furs) Electi pred osmimi leti naložila plačilo davka zaradi nepremičninskih poslov z družbo Hypo Leasing.

Spor Electe s Fursom traja že osem let, ker je Furs Electi naložil plačilo večmilijonskega davka, potem ko je leta 2007 Electa Hypo Leasingu prodala zemljišče v vrednosti 24 milijonov evrov, nato pa je to zemljišče Electa vzela v najem.

Vrhovno sodišče je zdaj ugotovilo, da ni šlo za dva ločena posla, temveč za enotno finančno transakcijo, ki je oproščena plačila davka na dodano vrednost.

"Dejstvo je, da je bila v tistem času v teku huda gospodarsko-finančna kriza. Vzporedno se nam je zgodil ta nezakonit pregon Fursa in dejansko je bilo naše poslovanje povsem onemogočeno. Posledica je bila tudi lanska prisilna poravnava v družbi," je pojasnil Damijan Janković.

Zaradi napačne uporabe materialnega prava je sodišče razsodilo, da se odločba Fursa odpravi in se zadeva vrne v nov postopek. "Furs nas je že obvestil, da je ustavil postopek, imamo dokumente in zadeva je pravnomočno končana," dodaja.

Electi torej tega denarja ne bo treba plačati državi. Medtem ko ima Damijan Janković odprtih še nekaj zadev s Fursom, pa svoj delež Electe Holding prodaja na dražbi.

"Človeka, ki je ponudil, mislim, da 200 tisoč evrov za moj poslovni delež, ne poznam, nikoli se ni oglasil pri meni, da bi mu predstavil poslovanje družbe. Mogoče pa ga bo ta odločba vrhovnega sodišča prepričala, da bo kupnino tudi plačal," je povedal Janković.

O poteh, ki bi Electi povrnile nastalo škodo zaradi odločbe Fursa, Janković še razmišlja. Ne izključuje niti kazenskega pregona. Furs pa zaradi varovanja davčne tajnosti zadeve ne komentira.

Electa oproščena plačila davkov