Damijan Janković je prepričan, da gre za
Damijan Janković je prepričan, da gre za "lov na čarovnice". Foto: MMC RTV SLO

"Glede na ustvarjeno medijsko histerijo, ki onemogoča normalno poslovanje tako naših družb kot družb nekaterih poslovnih partnerjev in ki ji je podleglo tudi višje sodišče s sklepom, ki je povsem v nasprotju z dosedanjo prakso, sem se odločil umakniti predlog za poenostavljeno prisilno poravnavo družbe Electa Holding in sem z drugimi ukrepi zagotovil solventnost te družbe, kar bo razvidno iz računovodskih izkazov na dan 31. december 2019," je v izjavi za javnost zapisal Damijan Janković.

Damijan Janković po razveljavitvi prisilne poravnave: Le manjše procesne napake

Višje sodišče je potrditev prisilne poravnave razveljavilo na predlog države, in sicer je ugotovilo, da so v notarskem zapisniku upniki, ki so glasovali za sprejetje poenostavljene prisilne poravnave, navedeni, a brez identifikacijskih podatkov, poleg tega pri vsakem od njih ni naveden skupni znesek njegove terjatve po stanju na dan začetka postopka prisilne poravnave ne način glasovanja o poenostavljeni prisilni poravnavi.

Odpis 29 milijonov evrov dolgov

Okrožno sodišče je poenostavljeno prisilno poravnavo nad Electo Holdingom – ki je v polovični lasti sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Damijana in Jureta Jankovića – potrdilo avgusta letos. Upniki podjetja, med katerimi je nekdanja avstrijska banka Hypo Alpe Adria, naj bi po njej do konca 2021 prejeli petodstotno poplačilo terjatev. Ta postopek je bil potrjen tudi za družbi Electa Inženiring in Electa Naložbe, skupni odpis dolgov vseh teh družb v znesku okoli 29 milijonov evrov pa je sprožil buren odziv javnosti in politike.

"Družina Janković, Electa, povezane družbe, poslovni partnerji in vsi ostali vpleteni so v zadnjih treh mesecih doživeli edinstven medijski linč zaradi povsem zakonitih in legitimnih postopkov poenostavljene prisilne poravnave. Bilo pa je več kot 250 podobnih postopkov, z manjšimi in večjimi odpisi ..." je zapisal Damijan Janković.

"Kaj je botrovalo temu javnemu linču, lahko bi rekli kar sojenju v javnosti, lahko za zdaj le ugibam, vendar sem prepričan, da zagotovo ne skrb za avstrijske davkoplačevalce," je navedel Janković. Dodal je, da slovenski davkoplačevalci s prisilnimi poravnavami ne bodo oškodovani, saj edina terjatev Republike Slovenije v znesku okoli 180.000 evrov, ki je navedena v seznamu obveznosti družbe Electa Naložbe, skladno z zakonodajo ne more biti poplačana pod pogoji poenostavljene prisilne poravnave, ampak bi bila v primeru uspešne prisilne poravnave plačana v celoti. "V primeru, da bo za družbo predlagan stečaj, za poplačilo omenjene terjatve ne morem odgovarjati," je dodal.

Janković o odpisu 29 milijonov evrov dolgov: S podjetjem nimam ničesar

Ob tem je poudaril, da še vedno poteka davčni postopek glede Electe Holdinga, "s katerim želi finančna uprava na vsak način obdavčiti družbo in mojega očeta z dodatno odmerjenim davkom na zakonito in legitimno vračilo posojila, in to kljub temu, da že razpolagamo s sodbo vrhovnega in upravnega sodišča, ki je odločbo finančne uprave enkrat že odpravilo".

"Prepričan sem, da jo bo znova, v nasprotnem bom predlagal stečaj družbe," je napovedal.
Starejši od bratov Janković se je odločil, da v povezavi s to zadevo do preklica ne bo komuniciral z mediji, "saj večine resnica ne zanima, številni med vami pa, glede na pristransko in nekorektno poročanje, očitno delujete po naročilu oziroma s posebnim namenom".

Hipoteka na družinski hiši Jankovićev?

Glede omenjenega davčnega postopka je spletni portal Siol ta mesec poročal, da ljubljanskemu županu grozi plačilo nekaj več kot 335.000 evrov dodatne dohodnine, finančna uprava (Furs) pa da je na Jankovićevi družinski hiši na Rudniku v Ljubljani vpisala predzaznamovano hipoteko. Siol je pisal, da Furs takšen ukrep običajno uvede, ko namerava posamezniku na podlagi ugotovitev, zbranih v davčnem postopku, odmeriti plačilo dodatnih obveznosti. S tem mu prepreči prodajo ali obremenitev premoženja, še preden bi se davčni postopek končal.

Jankovićem obtožnica in umik prisilke