Do ponedeljka bodo na občini pripravili pravni model, po katerem bodo vse tri žičniške koncesije prenesene na občinsko podjetje Pohorje šport in turizem. Foto: Ana Svenšek
Do ponedeljka bodo na občini pripravili pravni model, po katerem bodo vse tri žičniške koncesije prenesene na občinsko podjetje Pohorje šport in turizem. Foto: Ana Svenšek
Hotel Arena ob vznožju mariborskega Pohorja
Iz hotela Arena so h konkurenci preselili še zadnjih nekaj deset gostov. Foto: BoBo
ŠC Pohorje
Stečaj družbe ŠČ Pohorje je velik udarec za mariborsko turistično ponudbo. Foto: BoBo
Zimska sezona v Mariboru rešena

Ker so s stečajem podjetja prenehala vsa tri dosedanja koncesijska razmerja za upravljanje žičniških naprav, bo Mestna občina Maribor prek občinskega podjetja Pohorje šport in turizem vzpostavila dve najemni razmerji, prvo za upravljanje s krožnokabinsko žičnico, ki ga bodo sklenili z občinskim podjetjem Marprom, na začetku naslednjega tedna pa bodo določili še najemnika za preostale žičniške naprave.

"Pogajanja s potencialnimi najemniki še niso končana, zato za zdaj ne želimo razlagati, kdo je tisti, ki bo lahko zagotovil vse potrebne tehnične okvirje za izvedbo dejavnosti. Najemnik bo tisti, ki bo dosegel dogovor s stečajnim dolžnikom in bo razpolagal s potrebnimi resursi. Občina zagotovo ne bo izbrala nekoga, ki ima samo željo ali interes brez možnosti izvedbe tega, za kar se bo zavezal," je dejal pravni svetovalec mariborske občine Nenad Zečevič in dodal, da bo mestna občina zahtevala določena jamstva.

"Ovir ne bi smelo biti"
Stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje Drago Dubrovski mora za to rešitev pridobiti soglasje mariborskega sodišča, ki vodi stečajni postopek. "Danes dogovorjeni model je glede na obstoječe pogodbe in na to, da sodne prakse v zvezi s tem ni, edini mogoč. Res pa je, da moramo dobiti soglasje stečajnega sodnika, ki je lahko ovira, a računam, da težav ne bi smelo biti," je pojasnil.

Opozoril je, da je Družba za upravljanje terjatev bank zagotovila nekaj denarja za remont trenutno ustavljene gondole, a je bil ta že porabljen, vse pa še vedno ni dokončano. V stečajni masi denarja za neplačane predračune ni, zato se je remont gondole tudi ustavil. Dodal je, ne gre za velik strošek, morda za okoli 20.000 do 30.000 evrov.

Na občini bodo tako skušali stvari pospešiti, saj lovijo roke za podaljšanje obratovalnega novembra, potem ko se zdajšnje izteče na začetku novembra. Denar za tehnično usposobitev žičniških naprav pa bo po Fištravčevih besedah moral zagotoviti najemnik.

Mariborska občina pa mora za soglasje povprašati še občino Ruše, ki podeljuje koncesijo za areške žičnice, ter ministrstvo za infrastrukturo, ki ima koncesijo nad žičniško napravo Pisker.

Zaposleni dobivajo odpovedi
Sicer pa bo stečajni upravitelj okoli 100 zaposlenim v podjetju začel deliti odpovedi. Napovedal je, da jih bo dal vsem, vendar postopoma. Že danes jih bo izročil okoli 50 delavcem, večinoma tistim, ki so delali v zdaj že zaprtih hotelih.

Kaj se dogaja s hoteli?
Še zadnji hotel Arena, ki je obratoval, so v ponedeljek zaprli, potem ko jim je manjšinski lastnik Mariborski vodovod zaradi neplačila izklopil vodo. Za dodatna pojasnila je župan medije napotil na direktorja Danila Burnača, ki pa kljub prošnjam doslej ni pojasnil takega ravnanja. Fištravec je ob tem spomnil na zdrahe z večinskim lastnikom DUTB, ki da z njimi ni vzpostavil nobene komunikacije, zato je to mogoče tudi odziv na dogajanje v preteklih mesecih.

"Do danes vode niso vrnili in dvomim, da jo bodo, saj smo prejeli grožnje, da nam jo bodo odklopili tudi drugje," pa je dodal še Dubrovski, ki je sicer že v torek zatrdil, da je takšen odklop nezakonit. Ob tem pa še naprej meni, da obstajajo tudi razlogi za dvom o upravičenosti tega, da je DUTB dan pred vložitvijo zahteve za stečaj odsvojil hotelske zmogljivosti.

Zimska sezona v Mariboru rešena