Vzpenjača na Pohorju stoji že en teden. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Vzpenjača na Pohorju stoji že en teden. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Hoteli ŠC-ja Pohorje so se zaprli

Dubrovski meni, da je ravnanje Mariborskega vodovoda, ki je Areni odklopil vodo, nezakonito, saj bi moral upnik svoje terjatve prijaviti v stečajno maso, z začetkom stečaja pa da tako ali tako nastopi novo obdobje.

"Priključitev so pogojevali s plačilom starih računov, kar pa je predmet stečajne mase, zato tega ne bi smeli storiti. Pozval sem jih, naj še enkrat razmislijo o materialnih in pravnih posledicah takega ravnanja, a do zdaj me še niso obvestili o tem, da bi bila voda vnovič priključena,"
je dejal Dubrovski in dodal, da so morali nekaj deset gostov hotela preseliti k drugim hotelskim ponudnikom.

Krožno-kabinska žičnica medtem ne obratuje že od začetka prejšnjega tedna, ko so na njej začeli izvajati redna letna vzdrževalna dela, ki bi se morala končati konec tega tedna. A se zapleta tudi pri tem, saj je bilo po pisanju časnika Večer okoli 50 žičničarjev v ponedeljek primoranih v predčasno končanje remonta, potem ko Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) do zdaj ni poplačala pogodbenih obveznosti do družbe Leitner, ki bi morala opraviti obvezen pregled zavor.

Odpuščanja se začnejo kmalu
Dubrovski se bo sicer v sredo zjutraj najprej srečal z vodstvom mariborske občine in skušal najti rešitev za oddajo žičnic v najem, s čimer bi še lahko rešili smučarsko sezono. Prav tako v sredo naj bi se sešel tudi z okoli 100 zaposlenimi ter jim pojasnil, kako naprej.

Po besedah stečajnega upravitelja so zadnje dni še čakali na morebiten ugodnejši razvoj dogodkov, v sredo pa bo vendarle začel postopno odpuščanje po posameznih skupinah. V vsakem primeru bodo v stečaju odpustili vse, vprašanje je le, kaj se bo zgodilo z žičnicami, na katere je vezanih največ ljudi.

DUTB: Mariborski vodovod nam je dal le eno uro
Na dogajanje so se znova odzvali tudi v DUTB-ju, kjer so zatrdili, da mariborska občina in njene družbe v zadnjih dneh delujejo na načine, ki ne gredo v smeri ohranjanja in spodbujanja mariborskega turizma, pač pa celo onemogočajo normalno delovanje hotelov in remont gondole.

Zatrdili so, da so remont gondole plačali pravočasno, zato je ravnanje izvajalca, ki je včeraj zaustavil dela, po njihovem mnenju težko razumljivo. Ob tem so posebej poudarili, da mora občinsko podjetje Nipa prek Nigrada tudi v stečaju opravljati javno službo javnega prevoza potnikov z gondolo, dokler koncesije ne prevzame kdo drug.

Ravnanje Mariborskega vodovoda pa je tudi po njihovem mnenju nezakonito. Kljub temu so bili v DUTB-ju pripravljeni poravnati račun za vodo, vendar jim je Mariborski vodovod pred izklopom za plačilo postavil nerazumljivo kratek rok, le eno uro, kar je v nasprotju s predpisi, so pojasnili.

Hoteli ŠC-ja Pohorje so se zaprli