Trenutno sta zaprta tako pristanišče v Dovru kot železniški predor Eurotunnel. Foto: EPA
Trenutno sta zaprta tako pristanišče v Dovru kot železniški predor Eurotunnel. Foto: EPA

Francija se je v nedeljo za 48-urno zaprtje meje z Veliko Britanijo odločila, potem ko so v Veliki Britaniji uvedli stroge ukrepe po odkritju novega seva koronavirusa, ki naj bi se po prvih ugotovitvah širil precej hitreje od doslej znanih in v Londonu predstavlja dve tretjini vseh novih okužb.

Danes so iz Pariza sporočili, da bodo nekoliko omilili ukrepe. Državljanom članic EU-ja bo od polnoči znova dovoljen vstop v Francijo iz Velike Britanije, vendar le, če imajo negativen test na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 72 ur, so sporočili iz urada francoskega premierja Jeana Castexa.

V sredo zjutraj bodo znova vzpostavljeni letalske povezave in ladijski promet, vozil bo tudi vlak Eurostar, je na Twitterju sporočil francoski minister za promet Jean-Baptiste Djebbari.

Britanski minister za promet Grant Shapps je pozdravil dogovor s francosko vlado. Napovedal je, da bodo kmalu sledile informacije glede prevoznikov.

V britanskem pristanišču Dover je doslej obtičalo skoraj 3000 tovornjakov. 2220 jih je parkiranih na začasnem parkirišču v Manstonu, še 632 jih je še zmeraj na avtocesti M20, poroča BBC.

Bruselj pozval k usklajenemu pristopu

Evropska komisija se je medtem zavzela za usklajen pristop Evropske unije glede potovanj in prevozov. Odsvetovali so vsa nenujna potovanja v Veliko Britanijo in iz nje, a so hkrati vsem članicam priporočili sprostitev meja za tovor, nujna potovanja in potnike v tranzitu.

Spomnili so tudi, da do konca decembra za državljane Združenega kraljestva še vedno velja pravilo prostega gibanja v EU-ju, nato pa bo zanje veljalo priporočilo začasne prepovedi nenujnih potovanj v EU iz tretjih držav.

Bruselj: Prevoz tovora se mora nadaljevati

Prevoz tovora bi se moral po mnenju Bruslja nadaljevati neprekinjeno, v skladu s smernicami glede zelenih pasov, saj je navsezadnje treba zagotoviti pravočasno razdelitev cepiv proti covidu-19. Pozivu k sprostitvi tovornega prometa so se v ponedeljek pridružili tudi v Mednarodni zvezi za cestni prevoz (IRU).

Dobava osnovnih dobrin, predvsem hrane in zdravil, je po njihovih navedbah ogrožena na obeh straneh Rokavskega preliva. Ukrepi prinašajo veliko negotovost tako za voznike kot podjetja, zapore in dolge kolone tovornjakov pa se bodo s francosko-britanske meje hitro preselile tudi drugam po Evropi.

Britanska trgovinska veriga Tesco je že sporočila, da bodo začasno uvedli omejitve za nakupe toaletnega papirja, jajc, riža in mila za umivanje rok.