DeSUS naj bi na svetu stranke razpravljal tudi o imenovanju novega predsednika uprave Luke Koper. Foto: BoBo
DeSUS naj bi na svetu stranke razpravljal tudi o imenovanju novega predsednika uprave Luke Koper. Foto: BoBo

Abrahamsberg je pred današnjim sestankom vodstva DeSUS-a pojasnil, da so v stranki proti vsakim političnim igricam in nastavitvam, vendar so nadzorniki pri svojem odločanju neodvisni, kriteriji imenovanja po strokovnih merilih pa jasni.

Zato ne pričakuje konkretnih navodil stranke glede glasovanja pri imenovanju predsednika uprave Luke. "V tem smislu ostajam nevezan na odločitve in izjave predsednika, pač neodvisen nadzornik, in vsakršno vpletanje stranke v konkretne primere imenovanja bi pomenilo ravnanje v nasprotju s kodeksom in korporativnim pravom," je poudaril Abrahamsberg, ki meni, da je nadzorni svet Luke sestavljen kompetentno in da bodo nadzorniki glasovali za najboljšega kandidata.

Prav tako meni tudi, da bodo dosegli soglasno odločitev in da bo novi predsednik uprave sprejemljiv za vse člane, saj Luka Koper lahko uspešno deluje le s polno podporo nadzornikov ter dobrim sodelovanjem enih in drugih.

Erjavec: DeSUS ne bo podprl Gašparja Mišiča
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec pa je napovedal, da bo vodstvo stranke danes sprejelo sklep, naj Abrahamsberg ne podpre kandidature Gašparja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke. Prav tako "glede na javno polemiko, ki se ob tem odvija", pričakuje, da nadzorniki kandidature donedavnega državnega sekretarja v kabinetu premierke ne bodo podprli.

Abrahamsberg pa je pred sestankom medijem dejal, da je bila Erjavčeva izjava morebiti narobe razumljena, saj vodstvo DeSUS-a danes ne bo razpravljalo o posameznih kandidatih za prvega moža Luke.

Vodstvo DeSUS-a naj bi sicer na današnjem sestanku govorilo tudi o proračunu za leto 2014 z vidika groženj nižanja pokojnin in ukinjanja regresov. Potrdili bodo že znano stališče, da temu odločno nasprotujejo.

Lukšič: Jaz ne kličem ljudi, kako naj odločajo
Predsednik SD-ja Igor Lukšič je znova zanikal, da bi glede odločitve o prihodnjem vodstvu Luke Koper skušal na kogar koli vplivati. "Jaz ne kličem ljudi, kako naj odločajo. Želim si, da tega ne bi počeli niti drugi," je povedal Lukšič in poudaril, da so bili v SD-ju vedno proti strankarskemu kriteriju kot edinemu merilu za nastavljanje kadrov. Glavno vprašanje po njegovem mnenju je, ali je nekdo usposobljen za položaj. To bi morali upoštevati tudi ljudje, ki o tem odločajo.

Hkrati je tudi poudaril, da politika oz. stranke nimajo neposrednega vpliva na imenovanje nadzornikov v družbah v državni lasti. Vpliv vlade se namreč po njegovih besedah konča pri imenovanju nadzornikov Slovenske odškodninske družbe (Sod).

Lukšič pa je tudi razkril, da v nobenem podobnem primeru še ni dobil toliko sporočil in celo nepodpisanih pisem kot v zadnjem času, ko se ljudje zgražajo nad morebitnim imenovanjem Gašparja Gašparja Mišiča za vodjo Luke Koper. Ob tem se je vprašal, kako bi Gašpar Mišič ob tolikšnem nasprotovanju javnosti sploh lahko vodil podjetje.

Nekateri mediji so sicer v preteklih dneh namigovali, da naj bi bil SD-ju kot kandidat za predsednika uprave Luke Koper blizu Bojan Brank. Ta pa je v današnjem odzivu poudaril, da ni član nobene izmed parlamentarnih ali zunajparlamentarnih političnih strank.

"Sedeža v nadzornih svetih Slovenskih železnic ter Luke Koper v mandatu 2009-2012 nisem zasedel zaradi pripadnosti političnim strankam, pač pa kot uspešen menedžer z dolgoletnimi izkušnjami v delovanju enega največjih svetovnih logističnih sistemov," je med drugim zapisal Brank.

SOD pričakuje, da bo za direktorja Luke Koper izbran strokovnjak
Slovenska odškodninska družba (SOD) je na nadzorni svet družbe Luke Koper naslovila pismo, v katerem je izrazila zaskrbljenosti glede imenovanja predsednika uprave Luke Koper.

Od nadzornega sveta pričakujejo transparenten in vnaprej določen postopek s strokovnimi izhodišči. Za selekcijo kandidatov pa bi moral biti po njihovem mnenju pripravljen kompetenčni model, ki je primeren za individualno družbo, v tem primeru za pomembno logistično podjetje.

"Pričakujemo, da bo nadzorni svet z najvišjo stopnjo odgovornosti in z vso potrebno skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika za predsednika uprave imenoval izkušeno strokovno osebo z jasno vizijo in ambiciozno strategijo, ki bo kos sodobnim izzivom poslovanja, ki bo znala ter zmogla uveljaviti začrtane cilje, v družbi ustvariti vrednoto odličnosti na vseh nivojih poslovanja in ustvariti zdrave temelje za nadaljnji razvoj v korist vseh njenih deležnikov," so zapisali v SOD-u.