Med koalicijskimi partnerji tudi danes odmeva morebitno imenovanje Gašparja Mišiča na vrh Luke Koper. Foto: BoBo
Med koalicijskimi partnerji tudi danes odmeva morebitno imenovanje Gašparja Mišiča na vrh Luke Koper. Foto: BoBo
Gregor Virant, Alenka Bratušek, Karl Erjavec
Bratuškova poudarja, da so nadzorniki samostojni in upa "da se zavedajo, da tudi odškodninsko odgovorni za svoje odločitve". Foto: BoBo
Mišičevi kandidaturi nasprotuje tudi premierka

V koaliciji tudi danes odmeva sredni odstop Gašparja Gašparja Mišiča kot državnega sekretarja v kabinetu premierke Alenke Bratušek in njegovo morebitno imenovanje za predsednika uprave Luke Koper. Vlada ga je tudi formalno razrešila.

Predsednica vlade še vedno meni, da je "popolnoma neprimerno, da kateri koli funkcionar kandidira za mesto v gospodarski družbi". Če to želi, mora prej odstopiti. "To sem jasno povedala tudi Gašparju Mišiču, s katerim sem večkrat - tudi pred tem tednom - opravila razgovor in mu to zelo jasno povedala. Njegova odločitev je bila, kakršna je bila. Vsak človek se odloča sam in če ne vidi izziva v politiki in ga vidi v gospodarstvu, se je za to pot odločil sam," je povedala.

Kako bodo odločili nadzorniki Luke Koper, pa ni v njeni pristojnosti, pravi predsednica vlade. "Do danes nisem poklicala niti enega samega nadzornika, kako naj v določeni stvari glasuje in tudi zdaj tega ne bom naredila." Tudi ko je bila sama nadzornica, ni dovolila, da bi kdo vplival na njene odločitve.

"Dejstvo je, da se slabo kadrovanje ni začelo z vlado Alenke Bratušek, moja želja pa je, da se bo s to vlado končalo. Osebno bom naredila vse, da bo res tako. Želela sem, da Sod, ki nosi ključno odgovornost za kadrovanje, neodvisno in strokovno suvereno pelje te postopke. Očitno pa, kot kaže ne samo zadnji dogodek, pri tem nismo bili najbolj uspešni," je dejala. Dodala je še, da pa so bili pri kadrovanju do zdaj najbolj uspešni tisti, ki najbolj kritizirajo njeno delo, tudi iz koalicije.

DeSUS bo kontaktiral s svojim nadzornikom
Oster je bil minister za zunanje zadeve in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Zaradi kandidature Gašparja Mišiča se bo v petek sešlo tudi vodstvo stranke DeSUS, kjer bodo člana nadzornega sveta Luke Koper Nikolaja Abrahamsberga, ki prihaja iz vrst te stranke, pozvali, naj ga ne podpre. Erjavec pričakuje, da bo Abrahamsberg navodilo upošteval, v nasprotnem primeru pa se "postavlja vprašanje, ali bo še naprej primeren za člana nadzornega sveta".

Če bo Gašpar Mišič potrjen za predsednika uprave Luke Koper, je "povsem jasno, da bo tja prišel zaradi podpore stranke, iz katere prihaja", je poudaril Erjavec. Članstvo v stranki sicer ni težava, če je na vrh neke družbe imenovan strokovnjak z izkušnjami in potencialom za korektno vodenje, tega Gašpar Mišič, ki prihaja iz največje parlamentarne stranke PS, po Erjavčevem mnenju nima.

"Politični kandidati naj se umaknejo sami"
Minister za notranje zadeve in prvak DL-ja Gregor Virant je bil jasen, da je potegovanje za mesto v upravi gospodarske družbe v državni lasti s položaja državnega sekretarja ali katere koli druge politične funkcije "popolnoma neprimerno". Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan (SD) upa, da bo "to čudno stanje do ponedeljka premagala zdrava slovenska pamet, ki bo med drugim povzročila, da se bodo tisti kandidati, ki so politični, sami umaknili".

V javnosti so se sicer pojavile tudi navedbe, da naj bi pri kadrovanju, konkretno v Luki Koper in Slovenski odškodninski družbi, med PS-jem in SD-jem obstajal načrt "delitve plena". Židan v to ne verjame. Erjavec pa odgovarja, da je "jasno, da koalicijske stranke želijo določen vpliv", a da kljub temu to ne pomeni, da je vsakdo primeren za kandidata za neko določeno funkcijo.

Kako presekati politično nastavljanje?
Predsednica vlade pa pravi, da je v zadnjih dneh veliko razmišljala o tem, kaj lahko naredijo. Zaradi slabe izkušnje iz zadnjih mesecev s kadrovanjem v okviru Soda pa se Bratuškovi postavlja vprašanje, ali je slovenski državni holding in zakon o SDH-ju prava rešitev, ker bo konec koncev tudi tam politika imenovala nadzornike.

Osebno vidi tri mogoče rešitve, s katerimi bi se rešili političnega kadrovanja ali jasno povedali, kdo kadruje: popolna privatizacija, ki je sama sicer ne zagovarja; da se odločanje o nadzornikih vrne vladi; ali pa da z razpisom poišče upravljavca za državno premoženje. Sama meni, da bi bila najboljša rešitev zadnja, in napoveduje, da bodo glede mogočih rešitev znotraj koalicije kmalu opravili tudi pogovor.

Mišičevi kandidaturi nasprotuje tudi premierka