Gre za petletne obveznice v apoenih po 100.000 evrov s 5,20-odstotno nespremenljivo obrestno mero, namenjene podpori projektom zelene preobrazbe.

V Gen-I-ju so se odločili zelene obveznice ponuditi izključno povabljenim vlagateljem, ki imajo skladno z zakonom o trgu finančnih instrumentov status profesionalne stranke ali primerne nasprotne stranke. Ponudbo za vpis so jim poslali na podlagi rezultatov sondiranja trga, ki so ga izvajali v preteklih tednih, so iz Gen-I-ja danes sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze.

To bo druga izdaja zelene obveznice ene od družb skupine Gen-I. V letu 2017 je družba Gen-I Sonce izdal prvo slovensko zeleno obveznico, s katero so zagotovili 14 milijonov evrov za namene financiranja zelene energije in projektov, ki povečujejo energetsko učinkovitost.

Namen nove izdaje je po navedbah Gen-I-ja podpora projektom zelene preobrazbe. Za te projekte nameravajo v obdobju 2024–2026 nameniti približno 100 milijonov evrov, so pred mesecem dni ob objavi rezultatov poslovanja v lanskem letu sporočili iz družbe.

Skupina Gen-I je leta 2023 po nerevidiranih podatkih ustvarila nekaj manj kot 2,9 milijarde evrov prihodkov, kar je 29,3 odstotka manj kot leto prej, medtem ko se je njen čisti dobiček zmanjšal za 16,5 odstotka, na 24,8 milijona evrov. Upad prihodkov so pripisali predvsem nižjim cenam energentov ter deloma manjšemu obsegu trgovanja kot posledice začasnih regulatornih omejitev na veleprodajnih energetskih trgih.

Količinska prodaja energentov končnim odjemalcem se je lani v primerjavi z letom 2022 zmanjšala za 12 odstotkov. Nasprotno so občutno rast prihodkov zaznali v segmentu prodaje zelenih tehnologij.

Letos v skupini načrtujejo 3,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje, čisti dobiček pa naj bi se ustavil pri 23 milijonov evrov.