Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dobave zemeljskega plina so bile po navedbah Geoplina do pred kratkim skladne z nominacijami. Sedanja odstopanja uravnavajo z dnevnimi nakupi na prostem trgu, dobava v Slovenijo pa v celoti sledi nominacijam odjemalcev, so še povedali v Geoplinu, trgovcu z zemeljskim plinom.

Sorodna novica Geoplin neuspešen pri dobavi plina na Krku: Energetska stabilnost v Sloveniji ni ogrožena

Za nemoteno dobavo odjemalcem si bodo v Geoplinu prizadevali tudi v prihodnje in zato pospešeno izvajajo diverzifikacijo nabavnih virov, so še navedli po novici, da so se dobave ruskega plina Evropi danes še dodatno zmanjšale.

V družbi Plinovodi, sistemskem operaterju omrežja, so povedali, da se v Slovenijo iz avstrijske smeri dobavljajo vse nominirane količine. "Motenj v prenosu plina ni," so zatrdili.
Če bi prišlo do motenj pri prenosu iz avstrijske smeri, sistemski operater prenosnega sistema lahko omogoča nemoteno dobavo vseh količin iz italijanske in deloma lahko tudi iz hrvaške smeri, so pojasnili.

Po neuradnih navedbah spletnih Financ naj bi v Slovenijo te dni prišlo do četrtino manj plina, kot bi ga moralo. To pri oskrbi ne predstavlja težav, saj je poraba poleti precej nižja, se pa manj polnijo skladišča, ki jih država najema v Avstriji in na Hrvaškem.

Ruski Gazprom je v zadnjih dveh dneh dobave plina Nemčiji prek plinovoda Severni tok 1 zmanjšal za 60 odstotkov, ukrep pa je pojasnil z zamudo pri popravilu ene od plinskih turbin. Iz italijanske energetske družbe Eni so sporočili, da je Gazprom danes za 15 odstotkov zmanjšal dobave plina tudi Italiji.