Na Brdu bo 25. aprila jasno, kdo bo vodil PS. Foto: BoBo
Na Brdu bo 25. aprila jasno, kdo bo vodil PS. Foto: BoBo
Bratuškova pred kongresom preverja podporo
Bratuškova išče podporo v stranki

Da vlado in Bratuškovo na srečanju navzoči člani podpirajo, je po srečanju za STA poudarila podpredsednica PS-ja Maša Kociper. Po njenih besedah so se večinsko strinjali, da je ta hip v državi bistvena politična stabilnost. Nocojšnjega srečanja s člani iz Ljubljane in okolice se je udeležilo okoli 50 ljudi, poleg Kociprove so bili med njimi tudi minister za obrambo Roman Jakič, vodja poslancev PS-ja Jani Möderndorfer ter poslanci Melita Župevc, Maja Dimitrovski, Jožef Kunič in Mitja Meršol. Prvega predsednika stranke in ljubljanskega župana Zorana Jankovića ni bilo.

Vidnejši predstavniki PS-ja tudi po okoli dvournem srečanju niso bili zgovorni, prav tako izjave ni dala Bratuškova. Pred novinarje je stopila le Kociprova in pojasnila, da je beseda tekla o aktualnih težavah ter delu vlade in stranke.

Na vprašanje, ali je kdo izmed navzočih vendarle izrazil kakšen pomislek ali bil kritičen, pa Kociprova ni želela konkretno odgovoriti. Prav tako ni želela ugibati o izidu volilnega kongresa prihodnji petek. Je pa premierka članom PS-ja zelo jasno povedala, da od nje ne morejo pričakovati nadaljnjega vodenja vlade, če nima podpore v stranki, je dodala.

Nekdanji podporniki zadržani
In kako razkol med Bratuškovo in Jankovićem vidijo nekateri njegovi podporniki? "Pravi prijatelji so tisti, ki si upajo povedati, kar ti ni všeč." Tako začne svoj pogled na Jankovićevo kandidaturo Miran Goslar, oče Mercatorja in častni meščan Ljubljane. Janković je izjemen menedžer, izjemen župan, pravi, vendar je na državni ravni stabilnost pomembnejša: "To ne bo tekma med Alenko Bratušek in Zoranom Jankovićem. Ta kongres bo kongres zrelosti članov stranke. Če stranka ne bo žrtvovala Jankovića, je obsojena na propad ali skrajno marginalno vlogo v politiki. Mi potrebujemo stabilnost Slovenije."

Politično stabilnost zagovarja tudi nosilec evropske liste v Pozitivni Sloveniji Jože Mencinger: "Rekel bi, da se mora vsakdo odpovedati preveliki trmi in se poskuša dogovoriti. Mesto župana ostane v zgodovini, mesto predsednika stranke se pozabi. Mesto predsednice vlade je pomembno. Če česa zdaj ne potrebuje, je to politična nestabilnost."

Potreben je političen šah
Ta bo nastala, če se ne zgodi strateški miselni preskok, značilen za šahovske mojstre, meni pravnik Lojze Ude. "Ne vem, ali je preračunal vse posledice takšnega ali drugačnega izida. Večkrat sem rekel, da bi moral igrati šah in premisliti ne le dve potezi vnaprej, ampak sedem," Jankovićevo kandidaturo komentira Ude. In če Bratuškova na kongresu vendarle izgubi? "Ali bi ustanovila lastno stranko, ne vem. Mogoče bi bil to edini način, da se vlada ohrani," meni.
Goslar pa: "Lahko se Bratuškova obdrži do volitev, ampak stranka bo s tem prizadeta. Uničuje jo predsednik, ustanovitelj, to je tragedija." Dodaja, da Janković tudi zaradi vrste političnih izdaj in krivic ravna, kot ravna, ter da se morajo v dobro zanj razčistiti sodni postopki. "To je mrcvarjenje. On je upravičeno razburjen zaradi tega. Nič še ni pravnomočnega," meni Goslar. Ključne bodo torej poteze v končnici, in sicer dveh figur politične šahovnice.

Bratuškova pred kongresom preverja podporo
Bratuškova išče podporo v stranki