Erjavec meni, da bo Bratuškova težko premagala Jankovića. Foto: BoBo
Erjavec meni, da bo Bratuškova težko premagala Jankovića. Foto: BoBo
Rajko Kenda
Meni, da je njegove podpornike strah zlasti tega, da bi na oblast ponovno prišel Janša. Foto: BoBo
Bomo v petek izgubili še eno vlado? Foto: BoBo
Javnost zmago napoveduje Jankoviću

Tudi na današnji novinarski konferenci je ljubljanski župan ponovil, da ne razume, zakaj bi vlada razpadla ob njegovi morebitni zmagi na petkovem kongresu PS-ja, na katerem se bo pomeril s premierko in trenutno vodjo PS-ja Alenko Bratušek. "Naj se vsak briga za svojo stranko," je dodal.

Ob tem je poudaril, da si v vlado ne želi, zakaj meri na mesto predsednika PS-ja, pa da je jasno. Po njegovih besedah je PS obljubil določeno politiko in mora zdaj to obljubo držati. Bratuškova je po Jankovićevih besedah s svojo vlado prinesla mir, sprejela je tudi proračun in bila zelo uspešna v EU-ju. Zato ne vidi razloga, da vlada ne bi obstala.

Jankovića prav tako zelo moti, da se ni začela graditi tretja razvojna os, da še ni drugega železniškega tira med Divačo in Koprom, ne more mimo slabe banke in mimo tega, da je bil sicer dobro zastavljen davek na nepremičnine "izpeljan, milo rečeno, šlampasto".

Gre na zmago, tudi nad Goranom Prpićem
"Kandidiram zato, da sem predsednik stranke. Tenis grem igrat zato, da zmagam, pa tudi če je na drugi strani Goran Prpić (nekdanji jugoslovanski tenisač op. p.)," je pripomnil Janković. Poudaril je tudi, da se z Bratuškovo zelo dobro razumeta, imata pa različne poglede na to, kaj je odgovornost stranke. Ponovil je, da ne gre za spopad med njima.

Dotaknil se je tudi nedavnih pozivov nekaterih njegovih podpornikov, denimo očeta Mercatorja Mirana Goslarja in direktorja Pediatrične klinike Rajke Kende. Janković je dejal, da te ljudi zelo spoštuje, a da vsa bojazen izhaja iz tega, da si ne želijo predčasnih volitev in da bi na oblast znova prišel Janez Janša. Ob tem ne verjame, da bi se to lahko zgodilo, razen če bi na volitvah dobil več kot petdesetodstotno podporo. Prav tako pa ne verjame v predčasne volitve.

Odzval se je tudi na navedbe, da naj bi člani PS-ja dobivali SMS-sporočila, ki ponujajo brezplačen prevoz na kongres, kjer naj volijo Jankovića. Poudaril je, da o teh sporočilih ne ve nič, in novinarje še vprašal: "Samo povejte mi še to: ali tistim članom, ki to pišejo, prepovedujete, da imajo lahko svojega kandidata?"

Težko dobljiva zmaga za Bratuškovo
Izida kongresa pa po besedah prvaka DeSUS-a Karla Erjavca ni težko napovedati. Janković ima namreč kot ustanovitelj stranke podporo v članstvu in ga bo premierka težko premagala. Zato je Jankovića znova pozval, naj znova premisli, kaj njegova kandidatura pomeni za državo.

"Tudi če Janković pravi, da ne prevzema odgovornosti za politično krizo, bo on glavni razlog za to, da Slovenija v soboto ne bo imela več vlade," je bil jasen Erjavec. Meni namreč, da bo premierka, takoj ko bodo znani izidi na kongresu, ponudila svoj odstop.

Janković po besedah prvaka DeSUS-a tudi kandidira le zato, ker vpliva na delovanje vlade, si pa tega želi. "Prav zato pravi, da ni nobenega razloga, da bi Bratuškova odstopila s položaja predsednice vlade. Mi pa vidimo veliko razlogov za to," meni Erjavec. Opozoril je, da bi to imelo negativne posledice na načrte vlade pri sanaciji bank in drugem krogu privatizacije.

Tudi njegovi sogovorniki na srečanju zunanjih ministrov v Luksemburgu so bili po Erjavčevih besedah zaskrbljeni. "Povsem jasno jim je, da se bodo kolikor toliko optimistični kazalci v primeru politične krize zopet obrnili v nasprotno smer," je dejal Erjavec.

Javnost zmago napoveduje Jankoviću