Kanin in hoteli pod njim po stečaju podjetja samevajo in propadajo. Foto: MMC RTV SLO/Mariša Bizjak
Kanin in hoteli pod njim po stečaju podjetja samevajo in propadajo. Foto: MMC RTV SLO/Mariša Bizjak


"Kaj počnete z našo branžo? Koliko časa vam bomo to še dovolili," se je na novinarski konferenci vprašala generalna sekretarka sindikata Karmen Leban. Med najbolj zgrešenimi primeri slovenske politike na področju turizma je naštela Kanin, kjer država ni našla denarja za sanacijo gondolske žičnice in posledično so tamkajšnji hoteli še vedno zaprti, mnogo ljudi pa je še vedno brez službe.
Problematična se ji zdita med drugim tudi pomanjkanje strategije za Kobilarno Lipica in divja privatizacija hotelov v Bohinju, zadnji primer slabega upravljanja slovenskega turizma pa je Športni center (ŠC) Pohorje.

Spomnila je še na vrsto propadlih državnih naložb in milijone evrov, ki so poniknili v turističnih objektih, kot na primer Rimske terme, medtem ko je povprečna plača delavca v gostinstvu in turizmu v Sloveniji le nekaj več kot 1.000 evrov z vsemi dodatki.

Na slovenski turizem je neposredno vezanih 28.000 delovnih mest, posredno celo 53.000, država pa zanj po besedah Lebanove nima nobene strategije. "Če bi to panogo znali izkoristiti, je ogromno prostora za nove zaposlitve," je dodala in se vprašala, zakaj nihče izmed odgovornih za nasedle projekte, med drugim tudi ŠC Pohorje, ne odgovarja za svoja dejanja.

Kdo bo odgovarjal
Sekretarka območnega odbora GiT-a Podravja Breda Črnčec je spomnila na že tako kritičen položaj mariborskega gospodarstva, za katerega stečaj ŠC-ja Pohorje predstavlja nov udarec.

"Najbolj žalostno je, da je podjetje končalo v stečaju in da za to pač nihče ne odgovarja. Kratko pa so potegnili delavci, ki so se znašli na cesti brez možnosti za ponovno zaposlitev, saj je bilo v septembru okoli 800 registriranih brezposelnih oseb z izobrazbo s področja gostinstva in turizma. Zato se nam upravičeno postavlja vprašanje, kaj se počne s slovenskim turizmom," je še dodala.

Odhajajoča delovna mesta v turizmu
Odhajajoča delovna mesta v turizmu