Na GZS-ju želijo, da vlada že začne uvajati novo gospodarsko paradigmo. Foto: BoBo
Na GZS-ju želijo, da vlada že začne uvajati novo gospodarsko paradigmo. Foto: BoBo

V trenutnem hitro spreminjajočem se okolju mora Slovenija oblikovati svojo vizijo in zanjo postaviti časovnico in opredeliti način realizacije, so prepričani na gospodarski zbornici (GZS).

"Okrepiti je treba moč in vitalnost gospodarstva. Zato je pomembno, kako se ministrstva odzovejo na predloge iz manifesta industrijske politike, da se jih ovrednoti in za tiste, ki so sprejemljivi, pospremi z načrtom in časovnico," je na novinarski konferenci poudaril Hribar Milič.

Predsednik GZS-ja Marjan Mačkošek je dodal, da želijo vlado spodbuditi, da bo odgovore res pripravila do konca meseca, kot so ji to naložili tudi trije pristojni parlamentarni odbori.

Nekatere izboljšave so, a za gospodarstvo še vedno premalo
Predsednik uprave Leka Vojmir Urlep je ob tem opozoril, da je slovensko okolje neprijazno, ne le do tujega, temveč tudi do domačega kapitala. Dolgo se govori o spremembi previsoke obdavčitve dela, pa se do zdaj ni nič spremenilo, je povzel. "Če se v naslednjih tednih ne bo zgodilo nič, se bodo tujci še bolj začeli umikati s slovenskega trga," je opozoril.

Direktor Papirnice Vevče Marko Jagodič je menil, da bi morala država dati več svobode občinam pri vodenju poslovnih con, infrastrukturni projekti pa bi morali biti načrtovani za pet let vnaprej. Direktor družbe Riko Janez Škrabec si ob tem želi še boljše koordinacije na področju internacionalizacije, čeprav je zadnji gospodarski obisk Irana po njegovem mnenju že pokazal pomembne izboljšave na tem področju.